Je to čím dál horší. I tak se dá zhodnotit nezaměstnanost na Děčínsku a v Ústeckém kraji, kde v listopadu opět přibylo lidí bez práce.

Na Děčínsku 
další nárůst

Nejvíc uchazečů na úřadu práce, 216, přibylo v listopadu právě na Děčínsku. Míra nezaměstnanosti v našem okrese vystoupala na 10,8 procenta, což znamená, že práci nemá 9 994 lidí.

Dlouhodobě nejhorší je situace na Mostecku, bez práce je tady 13,4 procent lidí. Počet lidí bez práce se v listopadu  zvýšil i na Ústecku a Litoměřicku.

Úřad práce ale považuje listopadové výsledky za uspokojivé.

„Vyššímu nárůstu do určité míry zabránily příznivé klimatické podmínky v průběhu listopadu, které umožnily některé dokončovací práce ve stavebnictví," uvedl krajský analytik úřadu práce Michal Tuček.

Najít práci v Ústeckém kraji je ale stále těžší. Nezaměstnanost vzrostla v listopadu na 11,2 procenta a zůstává nejvyšší v celé republice.
Úřady práce evidovaly 62 993 uchazečů o zaměstnání schopných hned nastoupit, což je o 200 víc než říjnu. Celkový počet nezaměstnaných je 64. 94, o 252 více než v říjnu.

Také v Česku se nezaměstnanost zvýšila, ato na 7,7 procenta z říjnových 7,6 procenta. Práci si na konci listopadu hledalo 565  313 lidí, což je o 8 632 více než před měsícem.

Volných míst
je o něco více

Alespoň jednu dobrou zprávu vydaly v pondělí úřady práce: V Ústeckém kraji přibylo volných pracovních míst. Úřady práce jich na konci listopadu evidovaly 2 753, což je o 173 více než v říjnu. Na jedno volné místo tak v listopadu připadalo bezmála 23 lidí bez práce.
Nejhorší situace je na Ústecku, kde na jedno volné místo připadá 38 uchazečů. Naopak největší šanci najít uplatnění mají nezaměstnaní na Lounsku, kde mají úřady jedno volné místo pro 13,5 uchazeče.

V dalších měsících by se nezaměstnanost mohla ještě zvýšit.

„S blížícím se zimním obdobím lze očekávat utlumení prací v některých odvětvích, jako jsou právě stavebnictví či zemědělství, což se samozřejmě negativně projeví na počtu evidovaných uchazečů i podílu nezaměstnaných," doplnil Tuček.

Naopak na jaře, se startem sezónních prací se situace na trhu práce opět trochu vylepší.

Lidé politikům nevěří

Přestože politici před volbami vesměs slibovali, že chtějí s nezaměstnaností bojovat, lidé jim moc nevěří.

Myslím si, že vládní koalice tady bude vytvářet pracovní místa jen velmi obtížně. A když, tak výsledek je velmi daleko. Rychleji by mohla vznikat pracovní místa v cestovním ruchu. Málo, ale lepší než nic," uvedl.

„Myslel jsem,  že stavba pivovarského centra da práci lidem z Děčína a ne lidem ze Slovenska a Moravy kteří na stavbě pracují… To bylo řečí že bude více práce díky této stavbě a nakonec to bude jen pár prodavačů," napsal Vilém Brož.