Kdysi tady pobíhala Pyšná princezna, dnes na Dolském Mlýnu ale potkáte kromě turistů i brigádníky. Právě dnes tu totiž proběhne první letošní brigáda pro veřejnost.

„Zájemci se mohou zapojit do odklízení suti po budově někdejšího hotelu, odstřeleného v padesátých letech kvůli natáčení slavné pohádky Pyšná princezna, ale také do dalších údržbových a konzervačních prací," říká mluvčí parku Tomáš Salov.

Na zahajovací brigádu naváží v následujících týdnech další akce pro dobrovolníky, a to nejen v areálu Dolského mlýna, ale také v oblasti zaniklé osady Zadní Jetřichovice.

„Brigádníci nám každoročně obětavě pomáhají, a pomáhají tím zachovat dnes už vzácné svědky života a hospodaření našich předchůdců ve zdejší pískovcové krajině," říká Natalie Belisová, historička Správy Národního parku České Švýcarsko, která o Dolském mlýnu také vydala knížku. „V oblasti národního parku je celá řada historických objektů, které péči vyžadují. Někdy je jejich záchrana doslova otázka závodu s časem," dodává historička.

Pro veřejnost letos správa parku plánuje pět brigád u Dolského mlýna a čtyři brigády v oblasti Zadních Jetřichovic. Termíny všech akcí jsou předběžně stanoveny a zveřejněny v brožuře Akce pro veřejnost v roce 2013, mohou však podléhat změnám podle aktuálních podmínek a potřeb. O přesných termínech se brigádníci mohou informovat průběžně na internetových stránkách správy národního parku www.npcs.cz.