Nyní se pivovar otevřel
i veřejnosti a nové českokamenické pivo si bude možné dát přímo v historických pivovarských budovách.

Majitelé nového pivovaru mají s výrobou mnohaleté zkušenosti. Před lety si totiž otevřeli palírnu, kterou nyní přestěhovali do pivovaru.

„Od samého začátku, kdy jsme palírnu měli, nám bylo jasné, že ji nemůžeme mít v rodinném domě, protože je to hrozně malé. Takže jsme sháněli prostor, kam bychom se přestěhovali. Z několika různých objektů se nám nakonec podařilo koupit pivovar. Je to obrovský objekt, který sám vybízí k tomu, aby byl využit k tomu, čemu sloužil," popisuje majitel českokamenického pivovaru Jan Kotouč. Ten tak bude kromě pivovaru v historických budovách, kde se vařilo pivo i pálilo již několik staletí, provozovat i přestěhovanou palírnu.

První novodobé pivo uvařili v České Kamenici již 
v průběhu letošního roku, nyní, v prosinci, se samotný pivovar otevřel i veřejnosti.
„V době, kdy se zde bude vařit pivo, to chceme nechat otevřené pro veřejnost, aby se lidé mohli podívat, jak se pivo dělá. Já i sládek máme rádi hořké pivo, tak doufáme, že si zákazníci zvyknou," říká Jan Kotouč.

Přestože pivovar teprve začíná, již nyní plánuje poměrně širokou nabídku piv. Mimo jiné by se mezi nimi měl objevit Kamenický Dukát, Kamenická Podkova a Kamenický Zlaťák.

Českokamenický pivovar vsadil na zkušeného sládka. Jan Pavlík má totiž dvacetiletou praxi s vařením piva, působil například i v ústeckém Zlatopramenu, následně přešel do jednoho východočeského pivovaru.

„Plánujeme vařit klasické značky od desítky přes jedenáctku, dvanáctku k tmavé dvanáctce, polotmavé jedenáctce až ke speciálům jako je patnáctka nebo šestnáctka," říká sládek.

„Prostě k pivům, která se dneska dělají pro zpestření trhu," dodává sládek.

Opravovat památkově chráněné objekty, mezi které kamenický pivovar patří, není pro jejich majitele zrovna nejjednodušší. Nemohou si 
v nich totiž udělat vše podle svých představ, řadu věcí musí konzultovat s památkáři.

Nejprve bylo nutné nechat zpracovat stavebně historický průzkum. Při přípravách rekonstrukce investoři řešili 
s památkáři například i to, jakou barvu bude mít fasáda.

Rekonstrukce pivovaru byla finančně náročná a přispěla na ni také prostřednictvím svých fondů i Evropská unie. Přesto kompletní oprava ještě stále není hotová.

„Tu část, která je vidět od silnice, jsme zabezpečili celkově včetně vnitřních konstrukcí. Poměrně hodně práce je uděláno. Je to tak, aby ten objekt mohl sloužit. Prostřední části pro skladování a opravená část pro pivovar a palírnu," přibližuje rozsah oprav Jan Kotouč. Ten plánuje v budoucnu výstav přibližně tří tisíc hektolitrů, kterého by chtěl dosáhnout do tří let.

Podle jeho slov ale není problém v případě zájmu výstav ještě po dokoupení dalších částí technologie zvýšit. Prostorů na to je v českokamenickém pivovaru dostatek.

Malé pivovary 
na Děčínsku Kocour – Jako první otevřeli minipivovar ve Varnsdorfu. Před osmi lety jej zprovoznil majitel místní spediční firmy Josef Šusta. Od té doby se pivovar rozrostl v kulturní centrum, kde se pořádají festivaly, koncerty nebo nejrůznější trhy. Pivovar nabízí řadu speciálů.
Křinický pivovar – Také v centru národního parku mají vlastní pivovar. 
V létě 2013 poprvé uvařil pivo Křinický pivovar, ten sází především na pivo Falkenštejn. Vaří zde i příležitostná piva, například to určené k výročí založení hasičského sboru v Krásné Lípě.
Pivovar Kapitán – Po mnoha letech se vrátilo vaření piva také do Děčína. Loni na jaře byl v Centru pivovar, které vzniklo přestavbou historického pivovaru na obchodní centrum, otevřen také pivovar nesoucí jméno své vlajkové lodi piva Kapitán.
Kromě toho zde vaří také další piva s tradičními názvy jako je Admirál. Přibyla i řada speciálů.
Českokamenický pivovar – Zatím posledním pivovarem na 
Děčínsku a Šluknovsku je ten 
v České Kamenici. Také zde 
se chtějí zaměřit na vaření speciálů.