Perné  chvíle čekají ve středu řidiče na Děčínsku. V Ústeckém kraji totiž vypukne protest zemědělců kvůli rušení vratky spotřební daně na naftu. Protestní akce zasáhne většinu okresů včetně Děčínska. Řidiči se proto musí obrnit trpělivostí – je totiž možné, že jim jízdu naruší blokáda traktorů.

Těch by se mělo na silnicích v Ústeckém kraji objevit až 250,  některé i s přívěsy. Zhruba sedmdesát traktorů bude brázdit silnice Děčínska a Ústecka. Asi 70 procent z traktorů se bude pohybovat po silnicích prvních a druhých tříd.

„Ohlas mezi našimi zemědělci byl velmi příznivý. Cílem není blokovat silnice, ale normální jízdou dokumentovat naše problémy," tvrdí šéf Krajské agrární komory Ústeckého kraje František Loudát.

Aby byly komplikace co nejmenší, na středeční akci se chystá i policie.

„Připravuje na ni opatření v podobě zesílení hlídek, které budou řešit případné dopravní nehody nebo průjezdnost silnic a vůbec dohlížet na dodržování bezpečnosti provozu," uvedl děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Podle policie by traktory neměly blokovat silnice tím, že se postaví napříč a budou tak bránit provozu.

„Měly by jet za sebou v řadě dle předpisů v jednom pruhu. Dohled se týká zejména úseků Děčín – Dobkovice, Děčín – Jílové, Děčín – Benešov," dodal Haňka.

I pomalá jízda ale může být problém.

„Za zbytečně pomalou jízdu může dostat řidič pokutu," upozorňuje severočeský dopravní expert Jan Pechout z BESIPu.

Podle Pechouta by se měli řidiči hlavně obrnit trpělivostí a třeba i plánovanou cestu odložit, aby se vyhnuli dopravním zmatkům.

„Je dobré vědět, že se taková akce chystá – a radši cestu odložit," dodal Pechout.

V jakých časech přesně se bude protest na silnicích konat zatím zemědělci neupřesnili.

Zemědělci z Ústeckého kraje vyjádřili nesouhlas s plánovaným rušením vratky spotřební daně na naftu už minulý týden po setkání ve Stadicích, symbolicky u pomníku Přemysla Oráče.

Jeho účastníci podepsali otevřený dopis premiéru Petru Nečasovi  a ministrům financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a zemědělství Petru Bendlovi.

„Dobře zvažte svoje další škrty, které poškodí české zemědělství a povedou k likvidaci zemědělských farem," vzkázali zemědělci politikům.