Přípravy na návrat sochy na nejvýznamnější památku Českokamenicka začaly již ve čtvrtek ráno, kdy bylo nutné připravit terén pro přibližně šedesátitunový jeřáb, který měl dostat zrestaurovanou sochu z korby nákladního auta zpět na římsu kaple. Právě s jeřábem byly problémy již na podzim, kdy se socha Panny Marie s Ježíškem stěhovala do restaurátorské dílny. Při ustavování jeřábu do té správné polohy se pod ním propadl terén. V místě, kde stál, je totiž starý septik, jehož strop váhu desítek tun neunesl a probořil se.

Ani tentokrát se práce s obřím jeřábem neobešly bez problémů. Nejprve bylo potřeba dovézt další panely na podložení samotného jeřábu a patek, na kterých během manipulace se sochou stál.

Následně bylo nutné opatřit další závaží, aby bylo možné přibližně tunové díly pískovcové sochy bezpečně dopravit na římsu.

„Chybí mi tak tři, čtyři metry. Bez dalšího závaží to nepůjde," hlásil jeřábník po zkušebním vysunutí ramena jeřábu.

Po několika hodinách se ale nakonec podařilo sochu postupně na římsu kaple umístit.

S jejím restaurováním se začalo již loni na podzim, kdy se městu, ačkoliv se jedná 
o církevní majetek, podařilo získat dotaci. Loňské i letošní náklady byly 85 tisíc korun, loni byla spoluúčast města 30 procent, letos jen deset. Dohromady tak vyšlo restaurování sochy na 170 tisíc korun. A to včetně jejího sejmutí a opětovného umístění.

V podobně špatném stavu jsou ale i další sochy, kterých je na kapli Panny Marie celkem 33.

„Jsou to pískovcové sochy 
a podepsal se na nich zub času. Budeme samozřejmě žádat znovu o dotace, pokud budou vhodné dotační tituly vypsány. Náklady na jejich restaurování se vyšplhají do milionů korun," říká starostka České Kamenice Hana Štejnarová. Pokud by ceny restaurování byly stejné jako u sochy Panny Marie, jednalo by se o téměř šest milionů korun. Cenu restaurování ale není možné předem odhadnout.

Město se snaží o postupnou rekonstrukci kaple ve spolupráci s církví, protože spolu s kostelem svatého Jakuba jsou největšími lákadly města.

„My pomáháme tímto způsobem. Za to je nám například umožněno pořádat v kapli prohlídky," dodává starostka Štejnarová.

Původ poutního místa opředen je bohatými pověstmi a zázračnými skutky Matky Boží. Historie stavby se počíná u českokamenického rodáka, od roku 1706 čtvrtého děkana P. Jindřicha Ignáce Teigla (†1735). Z novějších poznatků však vyplývá, že autorem stavby byl patrně významný litoměřický stavitel Octavio Broggio (*1670 – †1742). Českokamenická kaple by se tak řadila mezi závěrečná díla kariéry tohoto předního umělce 
1. poloviny 18. století. Na stěnách ambitů najdeme dřevěné rokokové sochy světců, skupinu ukřižování s P. Marií a sv. Janem, obrazy 14 zastavení křížové cesty od libereckého malíře Ignáce Müllera z roku 1862. V rozích ambitů se nacházejí nárožní kaple Panny Marie Lurdské, sv. Rodiny, sv. Jana Nepomuckého a sv. Antonína Paduánského s cennými dřevěnými oštafírovanými oltáři.
Zdroj: www.ceska-kamenice.cz