Přestože bylo iktové centrum znovuotevřené teprve před necelými třemi lety, dočká se letos další významné modernizace.

„Aby iktové centrum plně odpovídalo platným normám nejen po stránce kapacitní, ale i po stránce technické, dochází k modernizaci a doplnění stávajícího vybavení v rámci realizace projektu pod názvem Modernizace a obnova přístrojového vybavení iktového centra KZ v Děčíně. Hodnota projektu dosahuje téměř 17 milionů a je z 85 procent financován Evropskou unií 
z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj, zbývajících 15 procent je hrazeno z vlastních prostředků Krajské zdravotní," říká ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala.

Do problémů se děčínské iktové centrum, a s ním i jeho pacienti, dostalo v roce 2012. Během léta tehdy musela část neurologického centra projít rekonstrukcí. Bez té by totiž status iktového centra nemohla nemocnice v Děčíně znovu získat.

„V dubnu 2012 byl tento statut dočasně pozastaven, celé neurologické oddělení prošlo náročnou rekonstrukcí a bylo vybudováno nové rehabilitační oddělení. V rámci rekonstrukce došlo k rozšíření JIP, vybudování izolačního boxu, rozšíření standardního lůžkového fondu, byla vybudována nová sociální zařízení a vyměněna okna na pacientských pokojích. Na základě provedené rekonstrukce byl k 1. 10. 2012 obnoven statut iktového centra, které ihned začalo poskytovat péči v plném rozsahu," popisuje tehdejší problémy ředitelka zdravotní péče děčínské nemocnice Anna Briestenská.

Děčínské iktové centrum ale neslouží pouze pacientům přímo z Děčína. Využívají jej pacienti z celého okresu Děčín včetně Šluknovska a z části Českolipska, pro které je děčínská nemocnice blíže. Při mozkových příhodách totiž rozhoduje každá minuta. Čím dříve se dostane pacientovi speciální péče, tím větší je šance, že bude mít po mozkové mrtvici minimální nebo dokonce žádné následky.

Kromě akutní péče poskytuje děčínské iktové centrum také terapeutickou a rehabilitační péči pacientům po mozkové příhodě.

Iktové centrumSlouží pro léčbu pacientů 
s mozkovou příhodou, tak zvanou mrtvicí. Pro jejich úspěšnou léčbu je rozhodující čas, kdy se dostanou na odborné pracoviště. V době, kdy před třemi lety nebylo v Děčíně k dispozici, museli pacienti s mozkovou příhodou jezdit do České Lípy nebo 
do Ústí nad Labem.