Méně všeho, co ve svých sadech pěstují. S tímhle očekáváním se letos musí smířit mnozí producenti ovoce na Děčínsku. Výraznější propad sklizně postihl zejména Děčín.

„Takovou mizérii za více než šedesát let nepamatuji. V období rekordních roků jsme sklízeli až sedm set tun jablek a hrušek. Loňská úroda byla také docela  bohatá,  sklidili jsme 450 tun. Letos to ale bude všeho dohromady sotva třicet tun," říká šéf společnosti Zemědělství Malšovice Ladislav Opat. Malšovičtí se specializují na pěstování bioovoce. Jeho výrazně nižší letošní výnosy budou pro tamní sadaře znamenat ekonomickou ztrátu okolo tří miliónů korun.

„Stromy v našich sadech přitom byly na jaře osypané květy a později na nich bylo dost nasazených plodů. Jenže ty pak začaly rychle opadávat. U některých odrůd nesklidíme ani jablko, úroda dalších bude minimální," rekapituloval Opat.

Podobně jsou na tom ovocnáři Školního statku v děčínské Libverdě.

„Moc toho  sklízet nebudeme. Když je v jiných letech úroda dobrá, máme spoustu starostí s jejím ohlídáním před zloději. Vyrážejí do našich sadů ještě před dozráním jablek, které pak prodávají k moštování do výkupen za minimální cenu," uvedl šéf sadovnického střediska statku Antonín Vencl.

Prakticky holé stromy s minimálním počtem plodů je možné spatřit i v zahrádkářských koloniích a nebo na zahradách u rodinných domků.
„Úroda na tomhle stromu nebývala ani v minulých letech nijak rekordní, ale vždycky jsme sklidili alespoň pár bedýnek jablek. Teď jsme jich tam napočítali asi pět," říká Lenka Bugárova z Děčína – Letné.

Prognózy špatné úrody se ale netýkají celého Děčínska.

„Myslím, že sklizeň v porovnání s loňským rokem, kdy nám tady květy na stromech pomrzly, nebude letos vůbec špatná. A to nejen na naší zahradě. Celkem dobře to vypadá i v některých okolních sadech," tvrdil ředitel děčínské Střední zahradnické a zemědělské školy Libor Kunte.

Obavy z menšího přílivu zákazníků mají v českokamenické palírně Benátky.

„Nejde jen ovocné destiláty, kterých vypálíme oproti minulým letům určitě méně. Signalizují to alespoň informace mnohých stálých zákazníků, kteří bědují nad nižší nebo prakticky žádnou sklizní. Loni jsme měli naložených na kvas osmdesát tun jablek. To se v téhle sezóně asi nepodaří," smiřoval se s pravděpodobně horší bilancí Jan Kotouč, spolumajitel českokamenické palírny.