Hanba! Styďte se! Takové výkřiky ovládly v pondělí večer sál rumburského domu kultury, kde zastupitelé města jednali o odvolání starosty Jaroslava Trégra a místostarosty Darka Švába. Pro jejich odvolání ale zvedlo ruku jen devět zastupitelů, což nebyla většina.

Rumburk je nyní rozbouřený. Pro zastupitele totiž nebylo dostatečným důvodem
k odvolání Darka Švába ani uvalení vazby, kvůli kterému již téměř měsíc nebyl v úřadu, kam si pro něj policie došla.

O jednání zastupitelstva byl mezi obyvateli Rumburka obrovský zájem. Velký sál domu kultury příchozím nestačil, stáli i v přilehlých saloncích a na chodbách. Odhadem dorazilo přibližně 350 lidí.  Řada z nich se pustila do vášnivé debaty.

„Stávající situace ve vedení města Rumburk je nadále neudržitelná a ve svých důsledcích poškozuje zájmy a pověst města Rumburku," řekl za navrhovatele odvolání zastupitel Jiří Pimpara. Podle jeho názoru totiž není možné v případě obviněného politika argumentovat presumpcí neviny.  Obvinění, která proti starostovi a místostarostovi vznesla loni policie, jsou podle něj neslučitelná s výkonem veřejné funkce.

„Přirozenou reakcí obou dotyčných měla být podle názoru předkladatelů rezignace na všechny volené funkce, k čemuž do dnešního dne nedošlo," dodal Pimpara.

K návrhu na odvolání se připojila i řada diskutujících. Těm se nelíbilo také to, že se někteří zastupitelé nedrží programu stran, na jejichž kandidátkách byli.

„Někteří zastupitelé vůbec dnes nezastupují ty strany, za které byli zvoleni. Dali jsme hlasy lidem, o kterých jsme si mysleli, že nebudou dělat městu ostudu," řekla jedna z diskutujících.

Další lidé se snažili rozbouřenou situaci uklidnit.

„Měli bychom ukončit konfrontační rovinu, to nikomu neprospívá. Naopak bychom měli najít společnou cestu. Jedna výměna vedení města za druhou ničemu neprospěje," vyzval další diskutující.

Lidé si myslí, že zastupitelstvo města ovládá klientelistická vazba, kdy se někteří zastupitelé navzájem podpoří.

Naráželi tak na to, že někteří zastupitelé jsou přímými podřízenými Darka Švába, který je zároveň i ředitelem Lužické nemocnice. Jedním z nich je například i Zdeněk Gloger, který v ní pracuje jako lékař. V hlasování nakonec podpořil starostu i místostarostu.

Někteří zastupitelé nechtěli hlasovat pro odvolání místostarosty Švába i kvůli tomu, že se nemohl jednání zúčastnit, protože je v teplické vazbě.

Na jeho návrat ale obyvatelé města čekat nechtějí.

„Je nutné udělat audit hospodaření města i jeho společností. Pokud jde o starostu a místostarostu, tak nejsou zárukou toho, že bude objektivní a že přinese nějaké poznatky. Proto by bylo dobré tyto dvě osoby vyměnit," uvedl  další z obyvatel města Oldřich Bajer.

K výměně ale nedošlo. Když po několika hodinách bouřlivé diskuze přišlo hlasování na řadu, Trégr i Šváb to ustáli.

„Vy nejste vedení mého města. Pokud by to šlo, tak si přestěhuji barák do jiné obce," prohlásil rozhořčeně po hlasování obyvatel města Josef Zíbner.

Výsledek nijak nepřekvapil starostu Jaroslava Trégra.

„Měli jsme určité signály, že by to tak mohlo dopadnout. Absolvovali jsme řadu jednání, ale neshodli jsme se. Chceme v klidu dořídit město do konce volebního období, nechci dělat žádné kroky za jeho rámec," prohlásil Trégr s tím, že o odstoupení z funkce ani neuvažoval.

„Nikdo ale nemůže vyloučit, že za měsíc bude další zastupitelstvo v podobném duchu. Zda je udržitelná pozice kolegy Švába, to ukáže až čas. Pokud by to mělo být dlouhodobé, tak je to nejspíš neudržitelné. V tuto chvíli to nechceme řešit, protože je situace poměrně nepřehledná. Je to otázka týdne nebo dvou, kdy by mělo být jasněji," uzavřel Trégr.

Šváb čelí obvinění z vydírání městských strážníků. V Lužické nemocnici v Rumburku, kde řediteluje, navíc v pátek zasahovala hospodářská kriminálka.