Turisto, máš smůlu. Takový vzkaz vysílá děčínská radnice všem budoucím návštěvníkům Děčína. Přestože je město jižní vstupní branou do Národního parku České Švýcarsko, který přitahuje turisty nejen z Česka, ale i ze zahraniční, nemá Děčín v současné době vlastní turistické informační centrum. Je tak jediným bývalým okresním městem v celém Ústeckém kraji bez této nejzákladnější služby turistům.

V minulosti dával Děčín na jeho provoz každý rok 350 tisíc korun. Již druhý rok ale nevyčlenil magistrát na infocentra  ve svém rozpočtu ani korunu. A s penězi na jeho provoz se nepočítá ani v dalších letech – od podzimu, když ovšem turistická sezona končí, totiž začne provozovat infocentrum děčínská městská knihovna.

Ta na něj ale nedostane žádné peníze navíc.

„Plánované informační centrum v nové budově knihovny v místě bývalého Atlantiku bude otevřeno až v září. Jeho provozovatelem bude právě knihovna,“ říká mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

Podle ředitele knihovny Ladislava Zoubka bude nutné zajistit finance na provoz centra z vnitřních úspor knihovny.
„V žádném případě se to ale nedotkne poskytovaných služeb pro čtenáře.  Peníze najdeme například díky nižším provozním nákladům v nové budově,“ říká ředitel.

Přestože loni nedal Děčín na provoz centra žádné peníze,  podařilo se zajistit obecně prospěšné společnosti REGIOcentrum alespoň jeho sezónní provoz. Během zimy ale turisté narazili na zavřené dveře – bylo totiž zavřeno.

„Nevíte, kudy se dostaneme na zámek?“ ptá se postarší manželský pár z Magdeburgu před dveřmi děčínského infocentra nedaleko muzea. Dovedlo je sem značení od hlavního nádraží. Místo rady ale narazili na zavřené dveře se strohým oznámením, že centrum je přes zimu uzavřeno. Zavřeno zůstává i nadále,  a to i přesto, že o víkendu oficiálně odstartovala na Děčínsku turistická sezona.

Mnohem vstřícněji než v Děčíně se staví k turistům v ostatním městech Děčínska. Návštěvníkům poradí v městských infocentrech například v České Kamenici, Šluknově, Rumburku nebo ve Varnsdorfu.  Infocentrum je také ve Hřensku, které má přitom více jak šedesátkrát menší rozpočet než Děčín.

Kde najdete infocentra?
Krásná Lípa - Dům Českého Švýcarska
Hlavní informační a návštěvnické centrum v regionu, Expozice Českého Švýcarska
Saula (Dolní Chřibská) - odbočka na Tokáň u silnice Doubice  – Chřibská
Jetřichovice - Sezónní informační centrum
Česká Kamenice - městské informační středisko
Hřensko - České Švýcarsko – turistické informace, s. r. o.
Jiřetín pod Jedlovou - obecní informační centrum
Mikulášovice
Pravčická brána - Sezónní informační centrum
Rumburk
Srbská Kamenice
Šluknov
Varnsdorf