Silvestrovské veselí spojené s ohňostroji a petardami představuje pro psy a kočky obrovský stres. Mají jemnější sluch než lidé a navíc si neumějí hluk přiřadit ke konkrétnímu původci, což jejich děs ještě zvyšuje.

Flegmatičtí zvířecí jedinci zalezou pod postel, citlivější duše ale může nepříjemné svištění a práskání ve tmě a spousta barevných efektů tak vyděsit, že bezhlavě prchají kamkoli pryč a cestu zpět už nenajdou.

Děčínská veterinářka Markéta Grešíková radí majitelům psů a koček vzít si své zvířecí miláčky domů.

„Rozhodně je nenechávat někde o samotě třeba v kotci nebo na zahradě, kde by si ve stresu mohli i ublížit. Vzít je domů a nechat je schovat, pokud budou chtít. Pokud ne, tak se je snažit zabavit nějakou hrou nebo cvičením. A od věci také není pustit hlasitěji televizi nebo rozhlas. V žádném případě ale nesmí vyděšené zvíře zůstat samo," radí majitelům drobných zvířat veterinářka.

Problém je, že při úprku se vyděšený pes může i zranit a může vlézt do míst, kam by jinak nikdy nevlezl.

„Pokud se nedaří psa zklidnit, tak jsou nejrůznější doplňky stravy, případně přímo léky na zklidnění zvířat," dodává Grešíková s tím, že majitelé většinou svá zvířata znají a vědí, jak na stres budou reagovat.

Reakcí na stres z hluku může být i agrese, zvíře se tak brání ohrožení. Uklidní se, když ho jeho pán či paní vezmou do náruče. Kočky se obvykle ukryjí v nejtišším místě bytu.

Podle veterinářky Hany Žertové je možné psy na rachot ohňostroje zvyknout. Nácvik trvá řadu měsíců, v těchto dnech tedy už je na něj pozdě a jediným řešením je utišující lék, dá se koupit u veterináře. Po oslavách už nic nácviku nebrání, jen je potřeba počkat, než odezní vzpomínky na děsivý zážitek. Žertová se proto přiklání k jarnímu termínu zahájení.

Při nácviku se kombinují dvě metody pes se vystavuje strachovému podnětu jen v takové míře, aby ho zaregistroval, ale nebál se. Zátěž se postupně zvyšuje. K tomu se vytváří v mysli psa nové spojení zvuky se začnou spojovat s něčím příjemným, jako je třeba hra nebo krmení, takže pocit děsu je postupně vystřídán pocitem radosti. Cvičit obě metody lze například s pomocí speciální zvukové CD nahrávky.