Umístit dítě mohou rodiče ještě také do několika příměstských táborů, které pořádají většinou domy dětí v okresních městech. Vyplynulo to z vyjádření organizátorů.

V regionu se každé léto koná několik desítek dětských táborů. Nejvíce jich je na Děčínsku, kde je vyhledávaná rekreační oblast kolem Národního parku České Švýcarsko. „V roce 2014 jsme provedli 74 kontrol na táborech, nedostatky jsem zjistili v organizaci stravování na jedné akci na Děčínsku," řekla Simona Gunarová z krajské hygienické stanice.

Právě na stravování se rodiče ptají nejčastěji. „Loňská sezona byla klidná, žádné závažné nedostatky jsme neodhalili, epidemii jsme šetřili naposledy v roce 2012, kdy onemocnělo osm osob na Lounsku," řekla Gunarová.

V pořadí druhý dotaz za jídelníčkem se týká kvality ubytování a vedoucích. „No, a samozřejmě dnes už chtějí účastníci táborů mít v lokalitě wi-fi a v chatce zásuvku, aby si mohli dobít telefon," řekla ředitelka DDM v Děčíně Světluše Hochwalderová. Právě mobily jsou podle ní největším nešvarem.

„Dětem se pak stýská, navíc jim volají příbuzní každou chvíli a ruší to při hrách," podotkla.

Organizátoři sledují také trendy v televizní a filmové tvorbě, jimž pak přizpůsobují táborové hry. První obsazené jsou většinou tábory navazující na zájmovou činnost celoroční, jako jsou taneční, florbalové a podobně.

Ceny za dvoutýdenní pobyt v Česku se pohybují od 2500 do 4000 korun. Na celkové částce se výrazně podepisuje cena za dopravu. Zahraniční zájezdy stojí kolem 6500 korun za týden, přičemž do Chorvatska, Španělska či Itálie mohou s dětmi jezdit i rodiče. Organizátoři se starají o náplň pro děti a dospělí si mohou u moře odpočinout. Vzhledem k vyšší ceně jsou u těchto zájezdů ještě volná místa.

Zájem roste o příměstské tábory. Částka za dítě se pohybuje od 600 do 1500 korun na týden. Závislá je většinou na počtu výletů a výši vstupného na jednotlivé akce. Všechny příměstské tábory má už obsazen DDM Teplice i DDM Chomutov. Ústecký dům dětí má plný cyklotábor, in-line příměstský tábor i třeba pobyt zaměřený na tvorbu.

V regionu se konají také mezinárodní tábory, na které přijíždějí hlavně děti z Německa.

Výměnné letní pobyty organizují i některé školy.