Na přibližně čtyři měsíce se letos od května zavře plavecká hala v Děčíně. Vynutila si to rekonstrukce střechy, která je v havarijním stavu. Podle systému veřejných zakázek by její oprava měla magistrát vyjít nanejvýš na 18 milionů včetně daně z přidané hodnoty. Venkovních bazénů se uzavírka nedotkne, rekonstrukce bude probíhat za jejich plného provozu.

„Doba realizace je osmnáct týdnů od předání staveniště a toto závisí na průběhu výběrového řízení na dodavatele stavby. Uzavření plavecké haly je plánováno právě na letní měsíce, kdy občané mohou využívat venkovní bazény," uvedla mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá.
Během rekonstrukce bude úplně opravena střecha plavecké haly.

„Bude provedeno kompletní odstranění konstrukčních vrstev střešního pláště včetně podhledu a následně budou provedeny veškeré vrstvy nově. Při těchto pracích budou demontovány i veškeré navazující klempířské výrobky a dešťové žlaby," uvedl magistrát v zadávací dokumentaci k soutěži. Zatím ale není jisté, zda nebude nutné vyměnit i krovy.

„Před započetím projektových prací, byly provedeny sondy do stávající střechy. Sondy neprokázaly narušení stávajících dřevěných vazníků, po odkrytí střechy bude teprve prokazatelně možné potvrdit, že dřevěné vazníky nejsou poškozeny," vysvětluje Lakomá.

Potřebné peníze uvolní Děčín ze svého rozpočtu. O rekonstrukci střechy se začalo mluvit již před několika lety. Loni dokonce hrozilo uzavření haly, její správce nainstaloval pod střechu provizorní sítě, které brání padání rozpadající se izolace do bazénu.

Plavecký areál se v Děčíně otevíral před dvanácti lety. Teď má ale shnilou střechu. Děčínští politici viní z problémů firmu Syner, stavitele aquaparku.  Prý zanedbala postupy. Proto se na ni radnice obrátila s reklamací. Jenomže neúspěšně. Při velkých povodních v roce 2002 se totiž ztratila část stavební dokumentace. Proto magistrát zavrhl i možnost soudního sporu. Bez dokumentace by totiž neměl příliš velkou šanci na úspěch.

Stavební firma pochybení odmítá.

„Nejsme si vědomi žádného zanedbání technologických postupů, projekční řešení bazénu i použité technologie byly provedeny dle normových požadavků a v odpovídající technické úrovni," uvedl mluvčí Syneru Ondřej Paclt.