Rok a půl museli být diskutující na děčínském zastupitelstvu co nejstručnější. Na svůj příspěvek totiž měli jen pět minut. To je už minulostí. Zastupitelstvo totiž schválilo nový jednací řád, ve kterém omezení není.

Původně měli zastupitelé projednat nový jednací řád na svém prosincovém zasedání. Kvůli připomínkám a pozměňovacím návrhům opozice se ale jeho projednání přesunulo na únor.

„Nechceme nikoho omezovat ve slušné a věcné diskuzi,“ vysvětlil po čtvrtečním jednání zastupitelstva náměstek primátora Vladislav Raška (Náš Děčín), proč vedení Děčína změnu jednacího řádu předložilo. Raška byl v minulém volebním období jedním z mála zastupitelů, který otevřeně proti omezení vystupoval a při hlasování v září 2017 jej nepodpořil.

Pivní masopust ve varnsdorfském pivovaru Kocour.
FOTO: Masopust oslavili v Kocourovi pivem a zabijačkovými dobrotami

Pro nový jednací řád nakonec zvedla ruku celá koalice, podporu získal také u části opozice. Hlasování se zdrželi komunisté. Podle jejich zastupitele Václava Šenkýře měl časový limit vést ke zvýšení efektivity práce zastupitelstva a vycházel ze zkušeností s některými diskutujícími. Ti podle Šenkýře často nevedli věcnou debatu.

„Časové omezení diskuze nepovažujeme za omezení demokracie,“ uvedl při jednání zastupitelstva Šenkýř.

Pro nový jednací řád nakonec zvedlo ruku 17 z 26 přítomných zastupitelů. Děčínská opozice prosazovala ještě jednu změnu. Podle ní měly hlasováním procházet protinávrhy. Teprve pokud by nezískaly dostatek hlasů, tedy nadpoloviční většinu všech zastupitelů, bylo by možné hlasovat o návrhu rady, která zastupitelům materiály předkládá. Takový postup ale koalice odmítla.

Proti cirkusům přišlo v Děčíně protestovat přibližně 20 lidí.
FOTO: Zvířata nejsou klauni! Protest v Děčíně diváky cirkusu neodradil

Pirát Jan Šmíd, který pozměňovací návrhy vedení města předložil, si postěžoval, že neví, zda a jak rada jeho návrhy projednala. Podle primátora Jaroslava Hroudy (ANO) se rada připomínkami zabývala vážně a dlouho. „Jak je vidět z návrhu nového jednacího řádu, v jednom bodu jsme se ztotožnili, v tom druhém nikoliv,“ odpověděl Hrouda.

Na stranu pirátského návrhu týkajícího se postupu při hlasování se připojila i Volba pro Děčín. Ta nakonec nový jednací řád kvůli neochotě vedení města změnit pořadí hlasování nepodpořila a hlasovala proti jeho přijetí.

„Myslím si, že je správné, aby se hlasovalo o všech návrzích, aby mohly být projednány. To, že je zastupitelé nedostávají písemně, nemůže být důvodem. Funguje to tak ve Sněmovně, v Senátu, v jiných zastupitelstvech nebo i v nejrůznějších spolcích. Nevidíme důvod, proč by to tak nemohlo být i u nás,“ prohlásil zastupitel Martin Pošta z Volby pro Děčín.

Kozí dráha na historických fotografiích.
KOMENTÁŘ Alexandra Vanžury: Kozí dráha potřebuje jistotu. Jakoukoliv

Podle Rašky je dobré hlasovat nejdříve o návrzích rady proto, že předkládá program zastupitelstva a k jednotlivým bodům dává zastupitelům všechny podklady včetně důvodové zprávy a vyjádření jednotlivých odborů nebo právníků.

„Pravděpodobnost chybovosti ad hoc usnesení vzešlých z diskuze je daleko větší než případná chybovost usnesení přijatých na základě písemných podkladů,“ zdůvodnil Raška.

O protinávrzích se nejdříve hlasuje například při jednání obou komor parlamentu nebo v krajském zastupitelstvu.