Staří lidé žijící v domovech pro seniory měli být jedněmi z prvních, kteří dostanou očkování proti covidu, protože patří mezi nejohroženější skupiny obyvatel. V Ústeckém kraji ale zatím vakcinace v těchto zařízeních nezačala, hejtmanství totiž nemá k dispozici dostatek očkovací látky.

Domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem nebo domovy pro osoby se zdravotním postižením. Tam všude by se mělo co nejdříve začít očkovat. Dohromady využívá sociálních pobytových služeb v Ústeckém kraji téměř osm tisíc lidí, o které se starají necelé čtyři tisícovky zaměstnanců. Velká část z nich právě v domovech pro nejstarší obyvatele. V domovech pro seniory se ale zatím v Ústeckém kraji neočkuje. „Hlavním důvodem je nedostatek vakcín. Ústecký kraj doposud obdržel dvě dodávky po 975 dávkách,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Martin Volf.

Jen v Krajské zdravotní, která sdružuje pět největších nemocnic v kraji, je potřeba oočkovat 2500 zdravotníků, kteří potřebují pět tisíc dávek. O ochranu před covidem přitom mají zájem i zaměstnanci dalších nemocnic nebo ambulantní lékaři a sestřičky. Další stovky vakcín jsou potřeba pro hasiče nebo policisty.

Ilustrační foto
Jarní lockdown podpořil rozmnožování Severočechů. Lidé ho využili k milování

Kdy by se tak mohlo dostat na klienty domovů pro seniory, není jasné. Kraj totiž neví, s jak velkými dodávkami vakcíny od státu může v příštích dnech a týdnech počítat. To je důležité pro nastavení vakcinační strategie a hlavně pro řízení samotného očkování.

Například ještě o víkendu premiér Andrej Babiš tvrdil, že v pondělí do Česka dorazí 20 tisíc dávek nové vakcíny od firmy Moderna. V pondělí se ale čas dodání přesunul na úterý a byl výrazně redukován počet. Místo dvaceti má dorazit pro celou republiku jen osm tisíc vakcín.

Bližší informace o chystaném očkování seniorů v domovech nemá ani Karolína Wankovská, ředitelka litoměřické farní charity, která ve městě provozuje Domov na Dómském pahorku a Domov svaté Zdislavy. „Přišla nám pouze strategie očkování, která stanovuje, v jakých fázích bude kdo očkován. Ale zatím nám není známo, jakým typem vakcíny a kdy budou naši klienti očkováni. Podrobnější informace nemají ani naši lékaři. Jediné, co jsme mohli dosud udělat, bylo odevzdání seznamu počtu lidí, kteří mají o očkování zájem. Ze 122 klientů chce vakcínu asi 80,“ uvedla. Vedení litoměřických domovů čeká také na vyjádření krajského koordinátora, za jakých podmínek mají být očkováni senioři, kteří covid prodělali s příznaky.

První očkování vakcínou proti covidu-19 v ústecké Masarykově nemocnici
FOTO: Vakcína dorazila. V ústecké nemocnici ihned začali očkovat proti covidu

V domově Srdce v dlaních v Jiříkově na Děčínsku se podle slov ředitele Romana Horna chce nechat očkovat 75 procent klientů a přibližně polovina zaměstnanců. „Udělali jsme mezi nimi osvětovou kampaň a doufám, že další se k očkování ještě přihlásí. Je to nyní jediná možná cesta ven z toho marasmu, který zažíváme,“ uvedl Horn. Někteří klienti tak doposud neviděli obličeje těch, kteří se o ně starají, v tomto domově totiž nosí roušky od loňského 13. března. „Chceme normálně žít, stejně jako to chtějí naši klienti. A odhalená tvář je důležitá součást při komunikaci,“ dodal ředitel Horn.

O nebezpečnosti covidu pro seniory vypovídají dlouhodobé statistiky i aktuální zjištění hygieniků. „Seniorní skupina tvoří zhruba 21% podíl z celkového počtu diagnostikovaných případů v kraji, což v číselném vyjádření představuje průměrnou denní hodnotu 150 případů,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v komentáři k situaci v Ústeckém kraji.

Oproti předchozímu týdnu se podíl seniorů mezi nově pozitivně testovanými zvedl o tři procentní body. Podle dlouhodobých statistik skončí přibližně třetina nakažených starších 65 let v nemocnici se závažnějším až závažným průběhem. V Ústeckém kraji to znamená okolo padesáti nově hospitalizovaných denně jen v této věkové skupině.