Je to naprostý nesmysl a vyjde nás na velké peníze. Tak hodnotí starostové novou směrnici upravující ochranu osobních údajů. Ta jim kromě jiného nařizuje zaplatit pověřence, který bude mít tuto oblast na starosti.

Přibližně 700 tisíc korun dá Krásná Lípa ročně do drobných oprav silnic nebo chodníků. Od tohoto roku bude muset hledat, kde na tyto opravy vezme. V květnu totiž začne platit nová směrnice o ochraně osobních údajů GDPR. Podle ní musí mít každá obec pověřence pro ochranu osobních údajů, který ale nesmí být zaměstnancem obce.

„Dostali jsme nabídku na pokrytí práce pověřence za přibližně 80 tisíc korun měsíčně. To je ročně téměř milion korun,“ přiblížil finanční náročnost pro splnění nařízení starosta Krásné Lípy Jan Kolář s tím, že radnice už dnes používá zabezpečené servery i poštovní schránky.

Volby, ilustrační foto.
Jak se volilo ve všech městech a obcích na Děčínsku

Rozsah práce, kdy mají úředníci k dispozici osobní údaje lidí, je poměrně velký. „Není to jen matrika, ale také například poplatky za odpady a psy nebo nejrůznější správní řízení,“ uvedl Kolář.

Pravidelné měsíční platby se odvíjí od velikosti obce, nedaleká Doubice například dostala nabídku na služby pověřence za 4000 korun měsíčně. Ale i to by pro obec s přibližně dvou a půl až třímilionovým rozpočtem byl příliš velký zásah do peněz.

„Už nyní jsme zaplatili za úvodní audit 42 tisíc korun. Samotného pověřence se budeme snažit využívat prostřednictvím Svazu měst a obcí, což by nás mělo vyjít výrazně levněji. Přibližně na desetinu,“ poznamenal starosta nejmenší obce v okrese Děčín Jan Drozd.

Přepadení, ilustrační foto.
Neznámý násilník zatáhl dívku do lesa

Právě Svaz měst a obcí se především kvůli malým obcím proti směrnici ohradil a nabídl svým členům zdarma poradenský servis. Především na malých obcích je totiž na úřadě mnohdy nanejvýš neuvolněný starosta a jeden zaměstnanec mající na starosti veškerou administrativu.

„Funkci sdíleného pověřence pro ochranu osobních údajů by mohla pro dobrovolné svazky obcí zapojené do projektu v budoucnu plnit centra společných služeb. Svaz danou možnost intenzivně řeší s poskytovatelem dotace,“ představil možnou novinku předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Evropské nařízení, které se týká také například škol nebo školek, mimo jiné změní všechny vnitřní předpisy nakládání s osobními údaji. Obce i instituce tak musí znát potřebnou legislativou, upravit svá interní pravidla, provést analýzu získávání a zpracování osobních údajů nebo upravit smlouvy se zpracovateli osobních údajů.

Opatření GDPR by mělo začít platit 25. května, za jeho nedodržení hrozí obcím nebo školám velmi vysoké pokuty.