Moderní ocelová konstrukce zastřešující nástupiště. Tak by mělo podle architektonického návrhu v budoucnu vypadat autobusové nádraží ve Varnsdorfu.

Oprava varnsdorfského autobusového nádraží tak nabírá jasnější obrysy. Již za měsíc budou tamní zastupitelé rozhodovat, zda zadají vypracování projektové dokumentace.

„Pokud vysloví souhlas, bude na zpracování projektu vyhlášeno výběrové řízení. Termín samotné realizace pak bude záležet na uvolnění financí z rozpočtu města," vysvětluje Martin Havlíček 
z varnsdorfské radnice.

Ta pro letošek v návrhu rozpočtu ale s rekonstrukcí autobusového nádraží, které bylo v době svého vzniku značně předimenzované, nepočítá.

Tak by mělo autobusové nádraží vypadat. Současný stav je ale neuspokojivý a lidé na něj nadávají: Oprýskané rezivějící ocelové konstrukce, chodníky samý výmol. Tak vypadá autobusové nádraží, odkud vyjíždějí autobusy mířící na linky nejen po Šluknovském výběžku, ale i do Děčína nebo do Prahy.

„Dělá městu ostudu, už by se s tím mělo začít něco dělat," říká jedna z obyvatelek města.

Radnice proto začala na havarijním stavu loni na konci října pracovat.

Varnsdorf plánuje v budoucnu výraznou proměnu celé této části středu města, která leží v těsném sousedství náměstí.

„Nejde jen o autobusové nádraží, ale o celé náměstí, které dnes připomíná spíše parkoviště než přirozený střed dění ve městě. Neplní tak svou funkci," vysvětluje starosta Martin Louka, proč se město  odhodlalo k zásadnějším změnám.

„Současné drobné úpravy autobusového nádraží představují pouze stavební zásahy vyplývající z havarijního stavu. Dočasně dojde k odstranění poškozeného zábradlí, výměně osvětlení za novější
 a úspornější a nezbytné opravě povrchů rozbitých přístupových chodníků," uvedl před časem na městském webu vedoucí odboru správy majetku a investic Jaroslav Beránek.