Ta by měla stát mnohonásobně více, než si mohou Mikulášovice dovolit ze svého rozpočtu. Město proto počítá s tím, že využije na opravy všechny dostupné dotace.

V současné době vypadá střed Mikulášovic poměrně zanedbaně. Staré, mnohdy památkově chráněné domy jsou ve špatném stavu. Velká část
z nich přitom patří přímo Mikulášovicím. Ty se proto rozhodly, že centrum města opraví.

„Nechali jsme si připravit projektovou studii, jak by mohla oprava jednotlivých domů vypadat. Chceme, aby to bylo jednotné, aby město mělo jednotnou tvář. Proto jsme se rozhodli nejprve právě pro studii. Opravené domy by pak měly být v souladu s historickým vývojem," říká mikulášovická starostka Miluše Trojanová.

Podoba studie je již vyvěšena na městské úřední desce 
a lidé se mohou k zamýšlené podobě středu Mikulášovic vyjádřit. Zatím o to ale příliš velký zájem nemají.

V současné době čeká radnice na stanovisko památkářů k barvě fasády historické hvězdárny. Tu Mikulášovice před několika lety koupily 
a opět otevřely veřejnosti. Na rozsáhlejší opravu ale čeká celý dům, ve kterém hvězdárna je.

„Hvězdárna fungovala prakticky do konce druhé světové války. Po válce přišel národní správce lékárník Hromádko. Ten měl ale spíše zájem o botaniku, o hvězdářství se vůbec nezajímal," řekl po otevření hvězdárny před čtyřmi lety pamětník Horst Hentschel, jehož sestra pracovala 
v mikulášovické lékárně jako laborantka.

V době otevření hvězdárny ale zbytek domu připomínal ruinu. I to by se mělo změnit během rozsáhlé rekonstrukce středu města.

„Připravujeme přeshraniční projekt, který by nám 
s financováním oprav hvězdárny pomohl," uvedla Miluše Trojanová.

Stejně pak chtějí v Mikulášovicích postupovat i u ostatních domů, jejichž rekonstrukci studie řeší.

V hvězdárně by tak mělo vzniknout muzeum hudby Šluknovska, počítá se také 
s využitím zahrady a vybudováním nové pavlače. V přízemí by pak měla být velká společenská místnost.

Kromě hvězdárny by se oprav měla dočkat také fara
a několik dalších historických domů.

Počítá se i s opravou městského úřadu.

Hvězdárna v MikulášovicíchJednou z nejstarších hvězdáren 
v Čechách se mohou pyšnit i Mikulášovice. Její historie začíná po roce 1913, kdy se místní lékárník pan Adolf Krause, k jehož velké zálibě patřila astronomie, rozhodl využít přestavby jednopatrového secesního domu s lékárnou k vybudování vlastní pozorovatelny na přilehlé věžičce. Tuto hvězdárnu budoval na základě vlastních plánů za pomoci firmy Ritter ve Vilémově, která se zabývala výrobou velkých kovových částí, a místních řemeslníků, kteří se podíleli na výrobě menších dílů.
Za doby činnosti byla hvězdárna nejen častým místem setkání členů astronomické společnosti, ale také cílem zájemců o pozorování krás hvězdného nebe z řad veřejnosti v Mikulášovicích a okolí. Činnost hvězdárny ustala v roce 1939 po úmrtí lékárníka Adolfa Krause. Koncem 60. let 20. století bylo zařízení jak lékárny, tak i hvězdárny rozebráno, rozkradeno a zničeno. O věhlasu zdejší hvězdárny a vědecké hodnotě astronomických pozorování může svědčit i údajná skutečnost, že v druhé polovině 60. let došel do Mikulášovic ze švýcarského astronomického institutu dotaz na pana lékárníka, se kterým byl před léty v odborném pracovním kontaktu.