V posledních letech přibývá nejen v Ústeckém kraji obézních pacientů. Připravit se na ně musí záchranáři i nemocnice. Jejich převoz a hospitalizace je totiž kvůli jejich váze výrazně komplikovanější. K opravdu „těžkým vahám“ vyrážejí i hasiči. „Hasiči jsou jednak fyzicky zdatní a jsou zvyklí na velkou zátěž, jednak jich je více. Na schodech je potřeba více rukou ke snesení takového člověka,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

K takovému případu vyjeli záchranáři s hasiči i loni do děčínské nemocnice, kdy bylo nutné přepravit pacientku vážící neuvěřitelných 270 kilogramů. Ženu bylo nutné dopravit po hospitalizaci z nemocnice domů, přenos takto obézní ženy ze špitálu do sanity v silách samotných zdravotníků nebyl.

Alexandr Vanžura, Děčínský deník
Komentář: Odborníci nezklamali. Apokalypsa se nekoná

Podle náměstka pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní Aleše Chodackiho šlo tehdy o mimořádný případ, z nemocnic si podle něj takto obézní pacienti zajišťují dopravu domů sami.

POMOCI MUSÍ TECHNIKA

Jiné ale je, pokud je morbidně obézní pacient doma, přepadnou ho náhlé zdravotní komplikace a akutně potřebuje přepravit do nemocnice. V takových případech na řadu přichází i těžká technika, někdy je totiž nutné se k nim probourat skrz dveřní zárubeň. Na pacienty s nadměrnou hmotností jsou ale špitály Krajské zdravotní, pod kterou spadá děčínská, ústecká, teplická, chomutovská a mostecká nemocnice, dobře připravené.

„Obézních pacientů v posledních letech přibývá, proto jsou jednotlivá zdravotnická pracoviště v nemocnicích Krajské zdravotní vybavována lůžky konstruovanými pro obézní pacienty. Při postupné modernizaci zdravotnické techniky se vybírají vyšetřovací a operační stoly s parametry, které umožňují bez komplikací poskytovat požadovaný výkon i pacientům s morbidní obezitou,“ vysvětlil Chodacki.

HelpFest Varnsdorf pomohl malé Leontýnce.
FOTO: Varnsdorfský HelpFest letos pomohl nemocné Leonce

První takový operační stůl pořídila společnost v roce 2016. Před třemi lety šlo o jediné takové zařízení v České republice, v Centru robotické chirurgie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem proběhla podle náměstka jedna z jeho prvních instalací na světě.

I péče o takové pacienty je v nemocnicích logicky mnohem náročnější než o pacienty s normální váhou. „Péče je většinou potřeba více oproti jiným pacientům, protože jejich extrémní hmotnost zatěžuje lidské orgány a v důsledku může generovat další chronické zdravotní obtíže těchto pacientů,“ doplnil Chodacki. Jak často se Krajská zdravotní s takovými pacienty setkává, ale není jasné. Statistiky jejich hmotnosti si společnost nevede.

Češi jsou jedním z nejtlustších národů v Evropě. Nadváhou či dokonce obezitou trpí v Česku podle analýzy projektu Česko v datech 71 % mužů a téměř 57 % žen, což je nejvíce v historii.

Rodičům Nicole Cowanová a Lukáši Šeligovi ze Šluknova se v pondělí 8. července v 8:39 hodin narodil syn Daniel Šeliga. Vážil 3,04 kg.
Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka na Děčínsku