Hubenější dny asi čekají samosprávy. Do kasy jim má chodit méně peněz z daní. Jednu z možných úspor nastínilo nové vedení kraje: zrušení vlastních novin, které dosud chodily lidem zdarma do schránek.

Plán rozpočtu na příští rok byl jednou z prvních věcí, o kterých radní jednali. „Řešili jsme i formu krajských novin,“ potvrdil hejtman Jan Schiller (ANO). Podle některých radních je podobné tištěné médium přežitek a stojí příliš. Náhradou by mohla být zpravodajská inzerce u jiných médií i důraz na web. Smlouvu má kraj až do konce příštího roku, na hejtmanství ale nevyloučili ani včasnější zásah domluvou s dodavatelem.

Vlastní tištěné médium nevidí jako nejvhodnější položku k úsporám Pavel Maškarinec. „Rezervy bych hledal jinde,“ řekl politolog z ústecké Univerzity J. E. Purkyně. „Ne každý má přístup k internetu, třeba starší lidé nebo ti z vesnic,“ dodal. Podle experta jsou vlastní noviny důležité hlavně ve chvíli, kdy se zásadně obměňuje vedení samospráv. To se teď stalo i na krajském úřadu.

On-line doučování angličtiny od studentky UJEP Viktorie Vítové
Studenti ústecké univerzity doučují děti na dálku, díky on-line přenosu

Opasky si budou muset zřejmě utáhnout i obce. Nového zhotovitele městského periodika právě soutěží krajská metropole. „Také hledáme úspory, kde to jde,“ zmínil ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO). „Ale na druhou stranu tištěné noviny zcela nenahradíme sociálními sítěmi ani jinak,“ upozornil.

Žádný tištěný oběžník historicky nemají „Kuberovy“ Teplice. Nový primátor to zatím nechává při starém. „Je to velmi nákladné,“ vysvětlil Hynek Hanza (ODS). V lázeňském městě ale teď uvažují podobně jako na kraji o zpravodajství formou inzerce v už existujících, bezplatně šířených novinách i o možnostech webu.

Odečet plynu. Ilustrační foto
Práce z domova se lidem na Ústecku prodraží. Připlatí si hlavně na energiích

Lidem v Děčíně zasílá radnice svůj list gratis dokonce každých 14 dní. Pro město to celé dělá firma „na klíč“. Jedno číslo přijde úřad na 38 tisíc bez DPH. O regulaci tu neuvažují ani s čerstvým novým vedením. „Maximálně o jiné tváři,“ řekl primátor Jiří Anděl (ANO).

Některé radnice periodika prodávají na stáncích, i když za „pakatel“. To je příklad zpravodaje v Rumburku. „Není to ziskové,“ vysvětlil starosta Lumír Kus (ANO). Výhodou ale je, že kdo si list koupí, určitě si s ním hned nevycpe mokré boty. O noviny je zájem, po Šluknovském výběžku se jich prodá i přes tisíc. Ani tady regulaci nechystají.

Náklady na periodika samosprávám šetří výnosy z inzerce. Například v Roudnici sice město za tisk, sazbu i roznos letos vydá zhruba 560 tisíc korun, z reklamy má ale 165 tisíc.

Ústecký kraj vydává své noviny každý měsíc v nákladu 306 000 kusů. Zdarma je distribuuje do většiny domácností v regionu. Celkové roční náklady na předtiskovou přípravu, tisk a distribuci včetně DPH činí 4 409 286 korun. Tiskne je a vydává společnost VLM, která vydává i Deník.
Zdroj: Krajský úřad Ústeckého kraje