„Největší zájem byl o pozemky přímo ve městě. Například lokalitu u výjezdu na Rumburk jsme obsadili během půl druhého roku. Hotových, před dokončením nebo v poslední fázi shánění potřebných dokumentů je v současné době čtrnáct nových domů," říká starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Město má na svém webu katalog, ve kterém nabízí vhodné pozemky k výstavbě rodinných domů. Nemusí tak složitě hledat v územním plánu stavební parcely. Postupně chce město nabídku rozšířit a pokračovat v ní.

Zájemci o stavební pozemky si je nejprve koupí a po splnění všech podmínek pak mohou kupní cenu formou dotace získat zpět.
Podle Koláře jsou mezi zájemci o pozemky nejen místní, kteří si pořizují nové bydlení, ale daří se lákat obyvatele i z jiných obcí.

„Důležité to pro nás je ze dvou důvodů. Jednak takové lidi do města zpravidla nepřilákáme krátkodobě. Druhým pozitivem je, že se jedná o lidi ekonomicky velmi aktivní, což je pro město velký přínos," vysvětluje smysl nabídky pozemků Jan Kolář.

Dříve měla Krásná Lípa se stavebními pozemky poměrně velké problémy. K dispozici totiž měla jen několik málo stavebních parcel a případné zájemce to příliš nelákalo. Zásadní změna přišla až s novým územním plánem, který vyčlenil pro stavbu rodinných domů výrazně více pozemků, než tomu bylo v minulosti.