Stále více potravin neroste na polích či ve chlévech, ale vzniká na sterilních stolech laboratoří potravinářských firem. Není divu, že se lidé začínají vracet k přírodním produktům. Nejen proto v posledních letech zažívají bioprodukty svůj boom.

„Na naší prodejně máme mnoho biopotravin a docela dlouho je už prodáváme,“ řekla prodavačka Alena Kubisková z Billy v Děčíně Řetězové ulici a pokračovala. „Ne že by se o ně lidi prali, ale každý si vybere,“ je přesvědčená Kubisková. Namátkou vyjmenovala, co Billa z biopotravin zákazníkovi nabízí „Ovoce, zeleninu, oleje, vinný ocet, mouky, těstoviny a mléčné výrobky. Dokonce na některé máme nyní vypsané i akce,“ uvedla prodavačka. Stejnojmenný supermarket v děčínském Koralu je tímto druhem potravin zásobený také dobře.

Naopak v obchodě U Koňáků ve Šluknově nám majitelka řekla, že u nich se biopotraviny neprodávají, protože je nikdo nechce. V Bynově, v cukrárně Petry Peštikové, podnikatelka z bioproduktů používá jen občas ovoce. „Jinak nic dalšího nemáme,“ přiznala Peštiková.

Za biopotraviny si lidé připlatí

To supermarket Albert na Kamenické ulici v Děčíně má na prodejně bio džemy, čaje, mouky i mražené zboží. Cenově se od „normálního“ zboží dost liší. „Tak třeba kilo bio špaldové mouky stojí téměř 44 korun, klasická pak 24 a nejlevnější euro mouka je za necelých 8 korun,“ řekla administrátorka prodejny Petra Borčanyová.

Že jsou bioprodukty výrazně dražší potvrdila i Blanka Čapičíková, která má ve Varnsdorfu prodejnu s čajem a oříšky. Vzala jsem teď úplnou novinku – želetinové bonbony. Stogramové balení přijde na 45 korun. Ale maminky, které hlídají, aby jejich děti nekonzumovaly příliš éček si je vezmou raději,“ tvrdila Čapičíková.

Větší zájem lidí o biopotraviny uvítali také lékaři. Primář interny v děčínské nemocnici Michal Hondl je přesvědčený, že to lidskému organismu rozhodně více prospívá. „Určitě jsou takové výrobky zárukou vyšší kvality. Domnívám se, že je třeba větší dozor nad konzervováním a chemickými procesy, které se v potravinářství dějí. Každá eliminace škodlivin lidskému zdraví jen prospívá,“ konstatoval lékař.

Škodlivin je víc než dost

Věra Lichá z Děčína slova lékaře potvrdila. „Biopotravinám doma dáváme přednost, třebaže jsou dražší. Stravujeme se zdravě a dobře se i fyzicky cítíme. Těch škodlivin kolem nás je přeci až dost,“ myslí si Lichá. To její přítelkyně Iva Holcová na sebe prozradila, že má ráda všechno, co je nezdravé.

Biopotraviny jsou zboží, které pocházejí z ekologického zemědělství. Při produkci se nepoužívají umělé chemikálie – pesticidy a průmyslová hnojiva – a farmy musí respektovat další přísná pravidla. Farmáři například nesmí zdravým zvířatům dávat antibiotika, používat geneticky modifikované plodiny nebo přidávat do potravin chemická aditiva. Biopotraviny v obchodě poznáte snadno: jsou označeny zvláštním logem, takzvanou zelenou zebrou. Smí jej nést pouze výrobky, které dostaly certifikát, že plní státem kontrolovaná pravidla. Značka BIO slouží zákazníkům jako záruka. Nejvíce biopotravin, celkem za 1,33 miliardy korun, nakoupili vloni Češi v prodejnách maloobchodních řetězců. Před sto lety bylo bio vlastně všechno