Celkem 245 nových pracovních míst vznikne v různých městech po celém kraji. Částkou 99 milionů je podpoří ministerstvo pro místní rozvoj.

Nové pracovníky budou moci přijmout lidé, kteří si v dubnu požádali o dotaci v programu Podpora rozvoje pracovních příležitostí na území Ústeckého kraje. Úspěšné žadatele bude ministerstvo kontaktovat v následujících dnech.

Přes jeden milion korun na zřízení pěti pracovních míst dostane například Hana Čáchová, která má v Lipové na Děčínsku šicí dílnu. „Jsem moc ráda, že se to podařilo. Vůbec jsem to nečekala, protože když jsem podávala žádost, bylo jich tam už přes 70 tisíc,“ reagovala na dobrou zprávu Hana Čáchová. Její firma šije hlavně ložní a stolní prádlo.

Díky přiděleným penězům bude moci nastálo zaměstnat nové švadleny. „Mám brigádnice, které jsou většinou na úřadu práce. Některé ale odejdou za dva dny, jiné za měsíc. Vytipovala jsem si pár slečen, které se osvědčily. Ty si určitě nechám,“ doplnila Čáchová. 

Nejméně míst přibude na Ústecku

Na Mostecku by díky dotaci mělo vzniknout 69 nových míst, na Děčínsku o dvě méně. Na Litoměřicku by měla být práce pro dalších 29 lidí. Shodných 23 lidí najde příležitost na Chomutovsku a Lounsku. Celkem 19 pozic přibude na Teplicku a pouhých 15 na Ústecku.

Město Terezín díky dotaci zřídí vlastní technické služby. Dostane na ně přes čtyři miliony korun, práci tam najde 10 lidí. Úklid v Terezíně dosud zajišťovaly najaté firmy. „Nejprve musíme připravit potřebné podklady a splnit podmínky dotace. Technické služby by mohly začít fungovat od příštího roku,“ poznamenala starostka Terezína Růžena Čechová.

V Ústeckém kraji uspělo 75 žádostí. O dotaci se mohli ucházet i zaměstnavatelé z Moravskoslezského kraje. Tam jich uspělo 131, zřídí 712 nových pracovních míst.

„Zaevidovali jsme přes 564 žádostí s požadavkem na 907 milionů korun. Všechny žádosti prošly pečlivou kontrolou a ekonomickým posouzením. Jsem přesvědčena, že peníze napomohou k řešení nepříznivé socioekonomické situace v obou krajích,“ řekla Věra Jourová.

Při hodnocení žádostí se posuzovala míra nezaměstnanosti, velikost podniku žadatele, udržitelnost a efektivnost podnikatelského záměru, finanční zdraví žadatele, výše požadované dotace na jedno zřízené pracovní místo a velikost obce, kde bude podnikatelský záměr uskutečněn.