S nepříjemným svitem pouličních lamp se nyní musí vyrovnat řada lidí v Děčíně na Starém Městě. A nejen tam. Problémy dělají i nové lampy u kruhového objezdu 
u pivovaru.

Během revitalizace staroměstského sídliště nechal děčínský magistrát vyměnit desítky zastaralých lamp pouličního osvětlení za modernější. Jenže ty mnohdy svítí lidem přímo do bytů.

„Přála bych těm, co to dělali, aby se zkusili u nás vyspat. Lampa nám svítí přímo do postele. A sousedi na tom budou ještě hůře. Ti mají lampy odhadem půl metru nad oknem 
a dva metry od fasády," říká Natálie Belisová ze Starého Města.

A není jediná. Podobné problémy mají i lidé v Podmoklech.

„Dřív to bylo v pohodě, ale poslední týdny mi svítí nová lampa přímo do ložnice," přidává se jedna z obyvatelek Příbramské ulice.

A že se nejedná o ojedinělý problém, to potvrzuje i magistrát. Dva lidé se totiž na jeho úředníky s podnětem týkajícím se lamp obrátili.

„Pokud je to jen trochu technicky možné, snažíme se občanům vyhovět a osvětlení upravit tak, aby je co nejméně zatěžovala," říká mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

Na ulicích jsou dva druhy lamp.  Častější jsou ty s oranžovým světlem, které běžně osvětlují ulice. Výraznější je pak světlo nad nově rekonstruovanými přechody.

„Osvětlené přechody musí být podle ČSN 73 6110 osazeny jiným výrazným barevným zdrojem, než je stávající nasvětlení přilehlé komunikace. Z tohoto důvodu mají přechodová svítidla bílé světlo," dodává mluvčí magistrátu.

Podle Natálie Belisové ale výměny pouličních lamp nebylo to, co by lidi v části Starého Města, kde bydlí, trápilo ze všeho nejvíc.

„Kupodivu nechyběly peníze na rozbití naprosto funkčního chodníku od Březové ulice přes U Kapličky ke škole až k Ploučnické. Tam se vyrubal povrch a zhotovil nový, včetně lamp. Nikdo po těchto úpravách nesténal. Zato stará spojnice ke Kauflandu, která zanikla, včetně vysázené aleje s výstavbou třetího bazénu, zmizela. Přibylo lidí, kteří balancují nad Ploučnicí, včetně těch, co akrobacii nezvládli," povzdechla si Belisová.