Florbalisté z Děčína nedávno oslavili historický úspěch. Pokřik oslavující postup do třetí ligy se ale nesl halou v Novém Boru. V Děčíně totiž florbalisté nemají kde hrát. A ani v nejbližších letech se to nezmění. Město pro ni totiž ani po mnoha letech nenašlo vhodné místo, a tak je při plánování haly tam, kde bylo před mnoha lety. Problémy ale mají už i stojící haly, například střecha zimního stadionu je za hranicí životnosti.

„Všichni se chytají za hlavu, když jim řeknu, že padesátitisícové město nemá halu pro kolektivní sporty. Máme jen halu pro basket a tenis,“ rozčiluje se vedoucí děčínského florbalového oddílu Tomáš Štěpánek.

Rozkopaná ulice Prokopa Holého v Děčíně.
Obchodníky v Podmoklech trápí staveniště

Ten se zasazuje o výstavbu nové haly i jako člen sportovní komise. V posledních letech se mluvilo hned o dvou místech, kde by nový sportovní stánek mohl vyrůst. Jedním z nich byla plocha bývalého tréninkového hřiště v Bynově. Tento pozemek nedaleko školy by se sportovcům i díky dobrému napojení na městskou dopravu líbil. Navíc patří městu. Jenže kryté sportoviště na něm v nejbližší době nevyroste.

„Výstavba nové sportovní haly se dostala do mrtvého bodu. Navržená lokalita Bynov je v rámci platného územního plánu specifikována jako tréninkové hřiště – otevřená plocha,“ vysvětluje mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá, proč muselo město dát tuto variantu prozatím k ledu. Nyní vzniká nový územní plán. Podle Lakomé radnice nechá prověřiti další možné alternativy, kde by hala mohlo vyrůst.

Jisté je, že to nebude na prostranství mezi fotbalovým stadionem a tenisovou halou za děčínským hlavním nádražím. Tento pozemek je totiž v záplavové zóně, při posledních velkých povodních byl vždy pod vodou.

Peníze. Ilustrační foto.
Děčín přerozdělil 170 milionů. Ušetřil díky úsporám a přesunu investic

Na tomto místě tak podle mluvčí není možné stavět. „Toto je opravdu už k pláči, upřímně řeknu, že se za vedení města a jejich komunikaci v tomto ohledu stydím. Město nemá vůbec žádnou snahu, o problému ví několik let a všichni jen přikyvují, ale když se má lámat chleba, tak za dveřmi dají od sportujících dětí ruce pryč,“ zoufá si Tomáš Štěpánek. Podle něj by hala sloužila hlavně právě jim.

Město si před časem nechalo zpracovat analýzu, podle které by novou halu mohlo využívat až 700 sportovců.

„Jsme hrdí Děčíňáci, jako jiní amatérští sportovci do toho dáváme neskutečně energie. Reprezentovat město by doma chtělo více sportů – futsal, házená, korfbal, volejbal. Hala není jen pro florbal. Do novin a před volbami vám všichni řeknou ano, reálně ale na každé schůzce slyším, proč to nejde,“ zoufá si Štěpánek.

STŘECHOU ZATÉKÁ

Kromě florbalistů se mohou dostat do problémů také hokejisté. Po více než třiceti letech provozu je střecha zimního stadionu ve velmi špatném stavu a nutně potřebuje opravu. Střechou protéká, na její vnitřní straně se sráží voda ze vzdušné vlhkosti a ta pak teče i nad nově opravené šatny.

Taneční soutěž Dance Děčín 2018.
FOTO, VIDEO: Na Dance Děčín 2018 se sjely stovky tanečníků

„Střecha zimního stadionu je na hranici své životnosti, tento stav je pravidelně sledován a v rámci možností udržován. Město má už vypracovanou projektovou dokumentaci na výměnu střešní krytiny.“ popisuje situaci mluvčí magistrátu Lakomá.

Největší problém je tradičně v penězích. Oprava střechy by podle projektové dokumentace totiž měla vyjít přibližně na 38 milionů korun. Stejně jako u jiných podobných oprav se čeká, až na ni budou přidělené peníze.

ZKUSÍ ZÍSKAT DOTACI

„Náklady na opravu by kompletně vyčerpaly naši rozpočtovou rezervu. Proto budeme usilovat o získání dotace z ministerstva školství a opravu tak zlevnit,“ přibližuje další postup náměstek primátorky Jiří Anděl. Dodal, že pokud to bude možné, s opravou střechy největší kryté sportovní haly na Děčínsku město začne ještě letos.

„Pokud bude vývoj výnosu z rozpočtového určení daní stejně příznivý jako doposud, tak si umím představit, že střechu opravíme ze svého. Byť třeba na dvě části,“ dodává Anděl. Podle jeho slov by střecha s lepší tepelnou izolací umožňovala provoz i přes letní měsíce.

DĚČÍNSKÝ FLORBAL - ilustrační foto.
Že nemáme stále vlastní halu? Všichni se chytají za hlavu