Nezaměstnanost v Ústeckém kraji zůstala v říjnu na 11,1 procenta stejně jako v září, a je tak nejvyšší v Česku.

Nezaměstnanost stagnovala, přestože uchazečů přibylo. Úřady jich na konci sledovaného měsíce evidovaly 62 763, v září jich bylo o 133 méně. Nejhůř je na Mostecku, kde je bez práce 13,5 procenta lidí. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Před rokem hledalo v kraji práci 56 481 lidí a nezaměstnanost byla na 9,9 procenta.

Také v Česku v říjnu nezaměstnanost stagnovala na 7,6 procenta, je ale nižší než v kraji. Bez práce je v zemi 556 681 lidí, z toho 540 419 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce.

„Situace v Ústeckém kraji se neustále zhoršuje, a to i ve srovnání s rokem 2012, který již tak byl dost nepříznivý. Poprvé od roku 2000 došlo v říjnu k meziměsíčnímu nárůstu počtu evidovaných uchazečů o zaměstnání," sdělil krajský analytik Úřadu práce v Ústí nad Labem Michal Tuček.

V minulých letech podle něj vždy uchazečů v říjnu ubývalo. S blížícím se zimním obdobím lze navíc podle Tučka čekat útlum sezonních prací hlavně ve stavebnictví či zemědělství, což bude znamenat další růst nezaměstnanosti.

V evidenci úřadů práce v Ústeckém kraji přibylo v říjnu nezaměstnaných absolventů škol. Bez práce jich je 3417, což je o 198 více než v září. Ve srovnání s loňským rokem se situace výrazně zhoršila, na konci října 2012 evidovaly úřady v kraji 2784 nezaměstnaných absolventů, to je o 633 méně než letos. Pokles počtu nezaměstnaných absolventů zaznamenaly v říjnu úřady jen na Děčínsku a Lounsku.

„Mírným příslibem do budoucnosti může být rozjezd projektu na podporu zaměstnávání absolventů, který by měl zlepšit postavení této skupiny osob na trhu práce," dodal Tuček.

V Ústeckém kraji ubylo v říjnu volných míst. Zatímco v září jich měly úřady v nabídce 2774, na konci října jich už bylo jen 2580, to je o 194 méně. Na jedno volné místo tak v kraji připadalo na konci října bezmála 25 uchazečů. Nejhorší je situace na Ústecku, kde je na jedno volné místo více než 38 uchazečů. Naopak největší šanci najít uplatnění mají nezaměstnaní na Lounsku, kde mají úřady jedno volné místo pro 14,3 uchazeče.

Nejvýrazněji se v říjnu zhoršila situace na Teplicku a Ústecku, kde nezaměstnaných výrazně přibylo a míra nezaměstnanosti tam vzrostla shodně o 0,2 procentního bodu. Na Ústecku bylo na konci října bez práce 10 048 lidí, o 87 víc než v září, nezaměstnanost tam stoupla na 12,5 procenta a je druhá nejvyšší v kraji. Na 10,3 procenta vzrostla nezaměstnanost na Teplicku, kde v říjnu hledalo práci 8938 lidí, o 148 víc než v září. Nezaměstnanost vzrostla i na Litoměřicku – o desetinu bodu na devět procent, přesto je v kraji nejnižší. Bez práce tam bylo 7291 lidí, před měsícem jich bylo o 106 méně.

Na Děčínsku, Chomutovsku a Lounsku nezaměstnaných v říjnu ubylo.