Všech sedm okresů kraje se vešlo do první dvacítky regionů s nejvyšším podílem nezaměstnaných. Sever Čech tak nadále zůstává oblastí s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. O údajích informoval Úřad práce ČR.

Podle krajského analytika Michala Tučka úřady práce vyšší počet nezaměstnaných očekávaly. Do evidence přibyli uchazeči, kterým končila pracovní smlouva na konci roku.

"Leden patří tradičně mezi měsíce s nejvyšším meziměsíčním nárůstem nezaměstnanosti, což letošní rok potvrdil," řekl Tuček. Podle něj mohla být situace ještě horší. "Pozitivně se naopak na vývoji nezaměstnanosti mohly projevit dlouhodobě příznivé klimatické podmínky, především teplé počasí a v nižších i středních polohách absence sněhu," doplnil Tuček. V ČR vzrostla v lednu nezaměstnanost na 8,6 procenta.

Počet dosažitelných uchazečů o práci činil v Ústeckém kraji na konci roku 66.910, celkový počet nezaměstnaných byl 68.393. Nejvyšší meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenaly úřady na Děčínsku a Litoměřicku. V lednu se zaevidovalo na úřad práce 7416 lidí, o 3006 více než v prosinci.

V kraji navíc poklesl počet volných pracovních míst. Na konci ledna jich bylo 2074, tedy o 271 méně než v prosinci. Na jedno volné pracovní místo tak připadá 33 uchazečů.