Bez práce tak bylo 27 594 lidí, oproti červnu je to nárůst o 270 lidí. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 6 826 z nich.

„Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo všech sedm okresů, nejvyšší byl v okrese Most 6,4 %, nejnižší na Litoměřicku 3,3 %,” řekl Michal Tuček z ústecké pobočky úřadu práce.

Na nárůstu nezaměstnanosti se podepsaly sezonní faktory související zejména s příchodem části zaměstnanců ze školství na pracovní úřady a s nižším náborem nových zaměstnanců do firem kvůli celopodnikovým dovoleným.

„V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, zatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Úřady v celém Česku evidovaly na konci července 231 565 uchazečů o zaměstnání, v červnu jich bylo o 7 779 méně.

Údaje o nezaměstnanosti v Ústeckém kraji k 31. červenci 2018Zdroj: Deník

K 31. červenci bylo v Ústeckém kraji celkem 14 134 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 289 vyšší než v předchozím měsíci a o 4 297 vyšší než ve stejném měsíci minulého roku.

Na jedno volné místo tak v kraji připadají dva uchazeči. Nejhorší je situace na Ústecku, kde mají úřady jedno volné místo pro 4,3 uchazeče. Nejlepší situace je naopak v okrese Louny, kde na jedno volné místo připadá 1,3 uchazeče.

Policejní vrtulník hasí požár u Hřenska
V lesích často hoří. Národní park chce omezit návštěvy

Trh práce potřebuje vedoucí účetní, kosmetičky, masérky či automechaniky. Poptávka je i po truhlářích, podlahářích, vodoinstalatérech či tesařích. Své o tom ví například ve firmě Báňská stavební Most, která staví průmyslové areály, domy i infrastrukturu. „Pět lidí bychom určitě dokázali zaměstnat okamžitě. Potřebovali bychom tradiční řemesla jako tesaře nebo zedníky,“ řekl ředitel společnosti Vojtěch Šmíd.

Podle firmy Adler, jež vyrábí a prodává reklamní textil a oblečení, nejvíce chybí pracovníci s jazykovou vybaveností, obchodníci a telefonisté pro zahraniční trhy.

„Exportujeme do 19 zemí Evropy a v dalších svůj obchod rozvíjíme, potřebujeme například polštinu, maďarštinu, ale třeba i francouzštinu, takže lidé do obchodního oddělení nám citelně chybí,“ řekla mluvčí společnosti Marie Logrová s tím, že momentálně mají vypsaných 14 různých pozic pro Ústecký kraj.

Benešov nad Ploučnicí. Ilustrační foto.
Noví strážníci, asistenti prevence i kamery. Benešov chce bezpečnější ulice

Ústecký kraj se řadí k regionům s nejvyšší nezaměstnaností, horší je situace jen v Moravskoslezském kraji, kde na konci července stoupl podíl nezaměstnaných na 4,8 procenta. Přesto se potýká s nedostatkem pracovních sil.

„Ústecký kraj patří mezi oblíbené regiony. Vloni jsme sem pomohli dojednat druhý nejvyšší počet investičních záměrů v ČR za 6,3 miliardy korun,“ uvedla mluvčí CzechInvestu Petra Menclová. Podle ní díky novým investorům a projektům vzniklo nebo ještě vznikne v kraji přes 1 200 nových míst.

„Mezi hlavní důvody, proč je Ústecký kraj pro investory atraktivní, patří výhodná poloha na hranicích s Německem či v minulosti vybudované dobré investiční zázemí například v podobě stávajících podniků, které se zde dále rozvíjejí a navazují na sebe další subdodavatele,“ dodala Menclová.

Téměř k dokonalosti opravili Rostislav Kakara se synem prvorepublikový lehký bunkr v Srbské Kamenici.
FOTO: Průvodci je 11 let. Srbská Kamenice láká na nové Muzeum lehkého opevnění