Třetí nejnižší nezaměstnaností a opět největším poklesem počtu nezaměstnaných v meziměsíčním srovnání se může pochlubit Děčínsko. Během jednoho měsíce zmizelo z úřadů práce na 300 nezaměstnaných.

Největší pokles nezaměstnanosti
je na Děčínsku

Nejvyšší nezaměstnanost v Ústeckém kraji i v Česku byla na Mostecku, a to 13,2 procenta a hned druhé místo republikového žebříčku obsadilo Ústecko s 12,6 procenty podílu nezaměstnaných. Právě na Ústecku také v červnu připadalo na jedno volné místo nejvíce lidí, a to 35,6. Republikový průměr činil 10,9 uchazeče.

Okres s největším poklesem počtu nezaměstnaných je stejně jako v květnu Děčín. Na jedno pracovní místo čeká 
v průměru 21,6 uchazeče, což je dvanáctý nejvyšší počet v rámci celé České republiky.

„Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je celkový počet nezaměstnaných osob v Ústeckém kraji nižší 
o 1193 osob," řekl analytik trhu práce ústecké krajské pobočky úřadu práce Michal Tuček.

Přestože klesá počet nezaměstnaných na Děčínsku nepřetržitě již řadu měsíců a za poslední čtvrt rok jich ubylo téměř 1300, patří okres Děčín stále mezi okresy s nejvyšší nezaměstnaností. Podle nejnovějších statistik mu patří osmé místo ze 77 okresů celé republiky.

Před několika lety ale na tom bylo Děčínsko výrazně hůře, patřila mu dokonce nelichotivá třetí pozice.

Dosažitelných uchazečů mezi 15 a 64 lety, tedy těch, kteří mohou okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo v červnu v Ústeckém kraji 60 355. Bylo to o 1091 méně než na konci předchozího měsíce. Celkové statistiky uvádějí všechny nezaměstnané včetně žen na mateřské dovolené, uchazečů na rekvalifikačních kurzech nebo vězňů.

Za poklesem jsou práce na polích 
a stavbách

Počet lidí bez práce v Ústeckém kraji v červnu podle očekávání klesl. Zásluhu na tom mají zejména jarní práce na polích a stavbách.
Úřady práce v regionu, kde je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi, evidovaly na konci uplynulého měsíce 61 845 uchazečů o zaměstnání, což je o 1115 méně než 
v květnu. Podíl nezaměstnaných klesl o 0,17 procentního bodu na 10,83 procenta. Republikový průměrný pokles byl 0,1 procentního bodu a podíl činil 7,4 procenta.

Velké propouštění se v brzké době nečeká

Úřady práce v regionu nemají na nejbližší měsíc nahlášeno žádné velké propouštění. Mezi nejžádanější profese patří obchodní zástupci, řidiči, strážní, tesaři či prodavači.

Vývoj na trhu práce v Ústeckém kraji by v budoucnu mohla ovlivnit investice korejské společnosti Nexen 
v zóně Triangle na Žatecku.
V samotné firmě by mohlo časem vzniknout až 2300 míst a podle Asociace exportérů dalších šest až deset tisíc pracovních míst v návazných dodavatelských firmách.