Přestože byly Podmokly povýšené na město, získaly svůj znak až o dva roky později, kdy císař podepsal tak zvané znakové privilegium.

„Navrhl jej Fritz Junginger z Vídně a doplnil Carl Dittrich, ředitel měšťanské školy v Podmoklech. Oficiální znakové privilegium podepsali císař František Josef I. a předseda vlády Ernest von Koerber 3. října 1903 a do Podmokel doputovalo prostřednictvím děčínského okresního hejtmanství počátkem ledna 1904," přibližuje vznik privilegia děčínský historik a ředitel Státního okresního archivu Děčín Jan Němec s tím, že listina s barevně vyvedeným znakem vyšla městskou pokladnu na 520 rakouských korun.

Po válce se privilegium na nějaký čas ztratilo. Po usilovném pátrání předsedy národního výboru se jej nakonec podařilo nalézt v kanceláři Sdruženého komunálního podniku města Děčína. Odtud se měl dostat do archivního souboru Archiv města Podmokel. Ale tam se nikdy nedostal.

Unikátní listina se vrací do Děčína.Později se vzácná listina za neznámých okolnosti objevila v Rakousku. Spekulovalo se o tom, že si ji při emigraci vzal s sebou jeden z archivářů, to se ale nikdy nepotvrdilo. Čeští archiváři se tak smířili s tím, že privilegium již nikdy neuvidí a budou se muset smířit s fotografiemi z roku 1940.

„Rakouský sběratel ovšem zemřel a jeho pozůstalost vykoupil jeden vídeňský antikvář. Ten zadal do googlovského vyhledavače výraz „Bodenbach" (německý název Podmokel) a ten mu nalezl odkaz na stránky spolku vysídlených německých obyvatel Děčínska (Heimatverband Kreis Tetschen-Bodenbach). Obchodníku bylo jasné, že nemůže listinu nabízet oficiálně, poněvadž o městská znaková privilegia pečují většinou archivy, odkud, jak se vcelku správně domníval, mohla být písemnost ukradena," pokračuje Němec. Krajanský spolek nakonec privilegium za 2000 euro koupil a rozhodl se jej věnovat jako dar Děčínu.

Znakové privilegium si mohou lidé poprvé prohlédnout již ve středu 25. září od 17 hodin, kdy bude slavnostně předáno v knihovním sále děčínského zámku do okresního archivu. Součástí slavnostního předání je i přednáška historika Petra Jozy Město Podmokly a jeho znak.