Jsme malý úřad a nemůžeme rozumět všemu, přiznávají v České Kamenici. I to byl jeden z důvodů, proč se radnice rozhodla najmout městského architekta. Soutěž na tuto pozici by chtělo pětitisícové město vyhlásit v lednu. Inspirovalo se v Děčíně, který má městského architekta už půl druhého roku.

Historické památkově chráněné jádro, ulice s běžnými činžáky z první poloviny minulého století, sídliště nebo typické vesnické uspořádání v Lísce nebo Kamenické Nové Vísce. Tím vším se bude muset zabývat budoucí městský architekt České Kamenice.

„Stejně jako máme městského právníka, který nám radí v právních záležitostech, tak je potřeba mít odborníka na záležitosti architektonicko-urbanistické, o kterého se bude moci vedení města i úředníci opřít,“ vysvětlil rozhodnutí najmout si architekta českokamenický starosta Jan Papajanovský.

Ustavující zastupitelstvo v České Kamenici.
V České Kamenici zvolili starostu podle plánu, je mu 23 let

Při stanovování podmínek a hlavně náplně práce se Česká Kamenice chce inspirovat v Děčíně. „Nyní musíme připravit zadávací řízení, dát dohromady porotu a zkonzultovat celý proces s jinými městskými architekty. Předpokládám, že bychom zadávací řízení mohli vyhlásit v lednu,“ řekl Papajanovský s tím, že Kamenice chce spolupracovat na přípravě také s Českou komorou architektů. Ta před časem vydala manuál, ve kterém městům radí, jak s funkcí architekta naložit.

Jedním z úkolů městského architekta je příprava architektonických soutěží. Jednu takovou by Kamenice vyhlásit chtěla.

Chystá se totiž na opravu kina, jehož budoucí podoba by měla vyjít právě z architektonické soutěže. V Děčíně takto nedávno vybrali budoucí podobu přemostění Labe pro pěší a cyklisty.

Kamenický motoráček.
Kamenický motoráček bude příští rok jezdit častěji

U měst velikosti České Kamenice přitom městský architekt příliš obvyklý není. Města většinou argumentují tím, že na něj nemají peníze. Kamenici přitom vyjde nanejvýš na 240 tisíc korun ročně. Podle děčínského architekta by však města podobné velikosti svého konzultanta mít měla.

„Je dobré mít architekta i pro rodinný dům, který je daleko menším projektem než správa města,“ řekl děčínský městský architekt Ondřej Beneš s tím, že je pouze potřeba nastavit velikost úvazku. Například ten jeho v Děčíně má 80 hodin měsíčně, v Kamenici by to měla být polovina.

Vypouštění lososů do říčky Kamenice.
Do říčky Kamenice vypustili mladé lososy. Poznají se podle zastřihlé ploutve

S vytvářením podoby města pomáhá architekt také v Krásné Lípě, i když zde přímo funkci městského architekta zřízenou nemají. „V případě potřeby se obracíme na architektku Evu Cerhovou,“ sdělil starosta Jan Kolář. Cerhová například navrhla barevné řešení fasády a interiéru kaple Panny Marie Karmelské ve Vlčí Hoře.

Funkci architekta před lety zřídili také ve Varnsdorfu. Boris Šonský městu nejen radí, ale zároveň v něm také projektuje, což podle České komory architektů v pořádku není. „Pokud existuje architekt města, neměl by na jeho území vystupovat v dvojroli konzultanta a projektanta,“ uvedla před časem.

Opravy Červeného kostela ve Varnsdorfu.
FOTO: Dlouho ho nikdo nechtěl. Nyní Červený kostel ve Varnsdorfu ožívá