O nejméně devět milionů korun mohou přijít nemocnice na Děčínsku, pokud budou zcela zrušeny poplatky za pobyt v nemocnicích. Takové peníze například stojí počítačový tomograf.

Některé poplatky v nemocnicích napadl ve svém nálezu Ústavní soud. Zatím není jasné, v jaké výši se budou pohybovat. Nemocnice proto raději počítají s tím, že budou poplatky za pobyt zrušeny úplně.

„Pokud by byl stokorunový poplatek zrušen v plném rozsahu, pak by děčínská nemocnice přišla o přibližně 5,6 milionu korun ročně," uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Právě takovou částku totiž vybrala Krajská zdravotní na poplatku za pobyt v nemocnici v Děčíně v uplynulém roce.

Pokud by nakonec byl poplatek snížený na původních 60 korun, přišla by nemocnice o přibližně dva a čtvrt milionu korun.

V podobné situaci je také druhá velká nemocnice na Děčínsku, Lužická nemocnice v Rumburku.

„Odhaduji, že ročně bychom přišli o tři a půl milionu korun, což je pro nás velmi citelný propad," říká ředitel rumburské nemocnice Darek Šváb.

Nemocnice v Rumburku má roční tržby v rozmezí 190 až 195 milionů korun. Město ji navíc každoročně podporuje poměrně velkou částkou určenou na nákup vybavení.

„Do konce roku poplatky zůstávají, pak doufám, že to legislativci nějak vyřeší. A že to bude vyřešené rychle. Jsou to pro nás důležité a navíc i rychlé peníze," naráží ředitel nemocnice v Rumburku na opožděné platby od zdravotních pojišťoven. Ty chodí zpožděné i o několik měsíců.

Ústavní soud zrušil také nadstandardy, kdy si pacienti mohli legálně vybrat za určitý poplatek například lékaře, který je bude operovat.

Do rozhodnutí soudu si pacienti v rámci nadstandardů mohli vybrat kvalitnější nebo šetrnější léčbu. Platili ale pouze rozdíl mezi úkonem hrazeným pojišťovnou a cenou nehrazené léčby. Na rozdíl od poplatků byly nadstandardy zrušené okamžitě. To se ale nemocnic na Děčínsku příliš nedotkne.

„Zájem o nadstandardy byl v naší nemocnici minimální. Za celou dobu jsme za ně získali tisíce, maximálně několik desítek tisíc korun. V našem regionu se není vzhledem k ekonomické situaci čemu divit," přibližuje zájem o nadstandardy Darek Šváb.

Naopak radost ze zrušení nadstandardů a omezení regulačních poplatků mají někteří pacienti.

„Já jsem ráda za zrušení tak zvaných nadstandardů a poplatků za pobyt v nemocnici. Myslím, že aby nemělo zrušení poplatků takový dopad na nemocnice, tak by ho mohly platit zdravotní pojišťovny za pacienty," je přesvědčena Hana Pavlisová z Děčína.

Jiří Werner ale se zrušením nesouhlasí.

„Já nesouhlasím se zrušením nadstandardů. Mohli jsme být zase o něco dál, místo toho se opět prosadilo rovnostářství, oblíbená praktika minulého režimu. Škoda že lid nepochopil, že se jednalo o možnost, nikoli povinnost," napsal na facebook Deníku.