Hygienici stále varují před koupáním v přírodním koupališti ve Vysoké Peci na Chomutovsku, kde voda vykazuje zvýšené mikrobiologické znečištění, a nově také ve Varvažově na Ústecku. Koupání tam představuje zdravotní riziko zejména pro citlivé lidi, jako jsou alergici, děti a těhotné ženy. Obsah sinic překračuje limit druhého stupně znečištění na třístupňové škále. Vyplývá to z výsledků rozborů vody pravidelně zveřejňovaných Krajskou hygienickou stanicí.

Nadlimitní mikrobiologické znečištění ve Vysoké Peci prokázaly rozbory vody ve dvou po sobě následujících týdnech. Ve Varvažově se voda zhoršila během uplynulých dvou týdnů a není vhodná ke koupání.

V Nechranicích u hráze dosahuje výskyt sinic hranice pro první stupeň znečištění. Zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti, například kvůli zvýšenému obsahu fytoplanktonu, má voda ještě 
v Chabařovicích na Ústecku, 
v Křižanově na Teplicku a v jezeře Chmelař u Úštěku. Koupání tam ale nepředstavuje zdravotní riziko.  Na dalších deseti sledovaných koupalištích je voda v pořádku.