„Litoměřice se k této významné akci připojily poprvé již v roce 1996 a byly tak jedním z prvních čtyř měst České republiky, která kampaň podpořila," řekla tisková mluvčí města Litoměřice Eva Břeňová.

Vlajku Tibetu bylo možné v pátek vidět i v menších obcích, například na radnici příhraničního Hřenska na Děčínsku nebo v Lipové na Šluknovsku.

Čtěte také zde: Otevře se letos restaurace na Pastýřské? Hledá se nájemce

Naopak v Teplicích vyvěšení tibetské vlajky na radnici neschválili zastupitelé. „Jedná se o zahraniční věci, které městu nepřísluší. Navíc vlajek států, kde se porušují lidská práva je tolik, že by se všechny před radnici nevešly," poznamenává náměstek teplického primátor Hynek Hanza.

Podle něj ale nevyvěšení vlajky neznamená popření toho, že se to děje. Vedení města tak opět letos přehlasovalo opozici, která v Teplicích vyvěšení vlajky požadovala.

„Moci aktivně chránit lidská práva ve své i jiných zemích je jednou z výsad doby, ve které žijeme. Proto jsme chtěli, aby se Teplice jako významné statutární město k akci připojilo. V připomínání existence utlačovaného tibetského národa nevidíme otázku politicky provokativní, ale otázku národnostně kulturní. Souhlas s vyvěšením vlajky vnímáme jako symbol, ke kterému se může připojit každý politik uznávající právo národů na sebeurčení," argumentoval Jan Ševčík z opozice města.

Mohlo by vás zajímat:

Sluníčko Deníku. Čtvrtý ročník soutěže pro talentované dívky startuje

Policie pátrá po Veronice Hercíkové, zmizela již v roce 2014