Oblastní muzeum v Děčíně bude mít od října po 27 letech nového ředitele. Milana Rosenkrance střídá Vlastimil Pažourek. Ten chce muzeum zpřístupnit lidem. „Muzeum se musí ještě více otevřít veřejnosti. Nemělo by být kamennou institucí s výstavami bez lidí a depozitáři plnými zaprášených exponátů, kde se úderem páté hodiny zavřou těžké vstupní dveře. To je asi hlavní výzva,“ říká Pažourek.

Oblastní muzeum v Děčíně.
Děčínské muzeum má nového ředitele, Rosenkrance střídá Pažourek

VĚTŠÍ SPOLUPRÁCE SE ZÁMKEM

Vítěz výběrového řízení chce více spolupracovat s děčínským zámkem. Má také v úmyslu zapojit se do obnovy historické budovy východního nádraží. Stálou expozici o historii lodní dopravy na Labi chce nový šéf zachovat a dál rozvíjet.
O odvolání ředitelů dvou muzeí a tří galerií rozhodli krajští radní v květnu. Do následného výběrového řízení se mohli přihlásit i stávající ředitelé. Současný šéf Milan Rosenkranc této možnosti využil, ale neuspěl.

ŘEDITEL CHCE ZŮSTAT I NADÁLE

Vlastimil Pažourek v muzeu pracoval v letech 1994 až 1998. Je zakladatel a předseda Spolku přátel plavby. Je také zakládajícím členem spolku Amici Decini a byl prvním předsedou Iniciativy pro děčínský zámek, dnes Děčínsko – podmokelské vlastivědné společnosti, v jejímž výboru je dodnes.

„Zvažuji, že se budu bránit. Ale je to rozhodnutí rady a podle mne není moc velká šance, že rada své rozhodnutí zrevokuje,“ říká Rosenkranc, který by i nadále rád v muzeu zůstal. Radní jej odvolali z funkce, ale pracovní poměr mu nekončí.
„V rámci koaličního vyjednávání jsme se domluvili, že uděláme audity a výběrová řízení na ředitele všech krajských příspěvkových organizací. A my to dodržujeme,“ řekl náměstek hejtmana Martin Klika.