Koneckonců i účast občanů města tomu odpovídala. Bylo vidět, že lidé mají enormní zájem o dění ve městě a hlavně 
o dění na radnici. Hlavním bodem programu bylo odvolání místostarostky paní Tojmarové. Důvody, které uváděla opozice, byly malicherné 
a hlavně nepodstatné. On prostě žádný důvod nebyl a zúčastnivší se občané, tedy převážná většina, to dali jednoznačně najevo.

Psali jsme: FOTO: Převrat v Benešově: Rada i místostarostka padly…ZDE…

Bohužel došlo, díky přeběhnuvší radní paní Kulíkové, k tomu, že i přes odpor občanů si opozice prosadila svoje. Tak jak se chovají opoziční poslanci v naší poslanecké sněmovně, tak tahle skutečnost nám byla předvedena v malém provedení.

Pan Dračka uvádí, že příčinou odvolání paní Tojmarové bylo, že se na radě děly různé věci. Zajímalo by mne jaké? 
O charakteru pana Dračky mám léta své mínění, kam vítr, tam plášť. Pan Dračka je zkušený politický turista, jak říkají staří latiníci, komu to prospěje a jak zjišťuji, tak už možná opět prospělo. Oficiálně já nic, já muzikant, jen když mohu tahat za nitky. Obdivuji troufalost pana Dračky, žádat i o odvolání starosty, ze kterého pak milostivě sešlo. Paní Tojmarová bylo zvolena do funkce místostarostky na přání pana starosty.

A co je na tom špatného? Když budu vykonávat zodpovědnou funkci, tak si budu samozřejmě do týmu vybírat lidi, kterým mohu nejen plně důvěřovat, ale na které se také musím stoprocentně spolehnout. A zřejmě tento kredit paní Tojmarová plně stvrzovala. Já osobně jsem ji do úterka neznala, ale k jejímu charakteru se kladně vyjadřovalo mnoho lidí, a proto si i přáli, aby ve své funkci setrvala.

Totéž už nelze říci o paní Kulíkové. Tuto radní jsem také osobně neznala, pouze jsem z doslechu a zpráv v Benešovských novinách věděla o její činnosti, co se týče mateřského centra. O jejích morálně volných vlastnostech se mi také něco doneslo, bohužel, zrovna lichotivé to nebylo. 
V její prospěch mluví dobré organizační schopnosti, v její neprospěch přílišná ambicióznost.

Nemám ve zvyku dávat na pomluvy, ale po tomto jednání se bohužel musím přiklonit k názoru, že je to člověk s pokřiveným charakterem. Co se však skrývá za odvoláním paní Tojmarové? Strach, strach z toho, že bude odhalena pěkná nekalota a z některých lidí tak konečně spadne gloriola, kterou měli možnost si okolo sebe vytvořit.

A tak se pouze ptám, proč nebyla přednesena zpráva kontrolního výboru, kterou vypracoval pan Ing. Pucholt, která se týká hospodaření radnice za minulá období? Pan Ing. Pucholt žádal o slovo, ale to mu nebylo umožněno a pak musel již odejít z rodinných důvodů. Předseda kontrolní komise, pokud vím, se také 
k přednesu této zprávy nedostal. Když byla stávající rada odvolána i přes odpor občanů, tak většina z nás sál znechuceně opustila.

Opozice nám všem dala jednoznačně najevo, že co si myslí lidé a hlavně co si přejí, je vůbec nezajímá. Důležité je, že se opět dostali k moci. Účel, pro který se toto divadlo konalo, byl splněn. Starosta je milostivě prozatím ponechán ve funkci, ale je jen otázkou času, když nebude tzv. hodný, kdy bude také pod nějakou záminkou odvolán. Kdyby to bylo možné, tak byl odvolán současně s paní Tojmarovou i on. Pouze to, že hladina jinak poklidného benešovského rybníku byla notně rozbouřena, nedovolila dotáhnout svůj záměr do konce. S lidmi, kteří nyní vytvořili radu města, se spolupracovat řádně nedá. Ti nemají zájem, aby město prosperovalo, ti budou mít zájem pouze osobní. Pokud by totiž měli zájem, aby město prosperovalo, tak by v první řadě respektovali názor občanů. 
A jak ho respektují nám dokonale předvedli na tom zasedání. Naděje na to, že se konečně město probudí ze své letargie a začne znovu žít, velmi pohasla.

Znovu se sem vrátí zákulisní politika a hlavně prospěchářství, které zde vládlo téměř dvacet let. Ano, občas se udělal nějaký ten dobrý počin, aby se neřeklo, ale za poslední roky tu tzv. chcípl pes. Když jiná města se snažila o propagaci svých předností, Benešov spal jak Šípková Růženka, přestože jeho velkou devizou je krásný zámek s ojedinělým slohem ve stylu saské renesance, kterou doplňuje renesanční budova radnice.

A nějaké kulturní akce? Stačí porovnat činnost radnice v nedaleké České Kamenici a opět je to neporovnatelné. Koupaliště, až na nějaké drobné korekce, opět nic. Hlavně, že byly sváděny tuhé boje o provozování přiléhající restaurace. Jak nechutné. Budova Benaru u nádraží. Pan starosta vyslovil určitou vizi, jak tuto budovu využít. Já osobně, kdybych vyhrála slušný obnos peněz, bych tuto budovu zakoupila se záměrem vybudovat tam nejen pečovatelský dům, ale i např. startovací byty pro mladé lidi. Tento objekt skýtá svou velikostí nejen, a hlavně i umístěním, dost možností. Mám však obavy, že tyhle nápady skončí v koši. Jak ale patový stav vyřešit?

Jediným řešením jsou předčasné volby, toto přání měla i většina zúčastněných občanů, i to však bylo opozicí ignorováno. Když si jsou tak jisti ve svých pozicích, proč se předčasným volbám vyhýbají? Důvod je jednoduchý: protože po tom, co zde předvedli, budou jejich šance na znovuzvolení, a já v to pevně doufám, minimální. Doufám, že hlavně ta kontrolní zpráva, až bude zveřejněna, odhalí to, co bylo léta umně zametáno pod koberec. Že to pro mnohé dřívější zastupitele nebude lichotivé, je jednoznačné. Jinak by totiž tak zuřivě netrvali na odvolání paní Tojmarové. Uskutečnění předčasných voleb je sice náročné, ale ne nemožné a já doufám, že se to podaří.

Apeluji tímto na všechny slušné lidi, kteří mají zájem, aby konečně začala vládnout v této republice alespoň trochu slušnost a korektnost, a ne osobní prospěchářství a lumpárny jako doposud, aby se přičinili o změnu volebního zákona. A to se dá uskutečnit pouze tehdy, když většina půjde k volbám a bude po svých zastupitelích a poslancích tuto změnu požadovat. Požadovat ji musíme už nyní, a nikoli čekat na volby. To je pozdě.
Autor: Tichá Evelyna

Názor ing. Pucholta a také poznámku šéfredaktora na téma Převrat na benešovské radnici čtěte v sobotním vydání Děčínského deníku.