To jsme sdělili i odstupujícímu představenstvu nemocnice na osobním setkání na radnici těsně před Vánocemi 22. prosince. Ten samý den odpoledne byl podán na katastrální úřad návrh na vklad kupní smlouvy na prodej pozemků včetně dílen, které dříve sloužily sanitkám, z areálu nemocnice o rozloze přes tři tisíce čtverečních metrů silniční firmě ZEPS s.r.o.

Při projednávání provozní a finanční situace a kroků pro nejbližší období do valné hromady o prodeji nepadla ani zmínka. Mrzí nás to o to víc, že nás předseda představenstva Darek Šváb na závěr setkání ubezpečil, že do poslední chvíle v nemocnici bude pracovat ve prospěch jejích zájmů.

Město považuje pozemky 
v zadním traktu nemocnice, na které navazují městské, za strategické, především vzhledem k uvažovanému rozvoji nemocnice. V platném územním plánu jsou vedeny jako plocha pro občanskou vybavenost. Nemluvě o okolní klidové zóně určené do budoucna k odpočinku a sportování, kam zcela jistě, zrovna tak jako k nemocnici, silniční firma s rozsáhlým těžkotonážním vozovým a strojovým parkem zrovna nezapadá, přičemž tři miliony a sto tisíc korun jako kupní cena prakticky vůbec nic neřeší.

Je to v době, kdy bývalé zastupitelstvo města formou navýšení akcií již poslalo nemocnici k volné dispozici z kasy města přes šestnáct milionů, byť je teď samo město zhruba v té samé výši zatíženo revolvingovým úvěrem, a kdy je zřejmé, že postupně během prvního pololetí je město vázáno k upsání akcií doplacením dalších šesti milionů. Takže o aktuální nedostatek financí by se patrně jednat nemělo. Pokud i přesto ano, město je připraveno situaci řešit. Avšak rozhodně jiným způsobem než rozprodejem strategických pozemků, natož pak s cenou pod stokorunu za metr.

Paradoxně do konání valné hromady nebude moci město do žádných takových kroků nemocnice právně vstoupit a nežádoucí prodej svých nemovitostí zastavit. Přestože je prostřednictvím akcií prakticky jejich vlastníkem, není pro katastr nemovitostí stranou dotčenou. Případná trestně právní odpovědnost ze zneužití pravomoci či porušení zásad dobrého hospodáře je věc až následná, avšak stav věcí s největší pravděpodobností již následně změnit nemůže.

Proto rada města prostřednictvím starosty města ještě před vkladem do katastru vyzývá osobními dopisy aktéry prodeje Darka Švába, MUDr. Martinu Kučerovou a Ing. Petra Urbana, jakožto členy představenstva nemocnice, i firmu ZEPS 
s. r. o., aby od prodeje pozemků nemocnice ustoupili 
s odůvodněním, že je tento krok v zásadním rozporu se zájmy města, jako majoritního vlastníka nemocnice.

Argumentovat nyní rozhodnutím valné hromady 
z roku 2011, kdy bylo tehdy umožněno o prodeji pozemků jednat, by bylo dnes již nepatřičné. Protože k prodeji tehdy nedošlo, byla přeci pro dofinancování nemocnice přijata ze strany města jiná, značná dotační opatření, včetně současného probíhajícího plnění kasy nemocnice o 22 městských milionů. Apelujeme tak nyní především na morální kredit a dobré jméno výše jmenovaných odstupujících představitelů nemocnice, aby prodej pozemků v areálu nemocnice sami aktivně zastavili.

Autor: Alois Kittl, místostarosta města Rumburk