Lužické náměstí v Rumburku čeká příští středu pravděpodobně shromáždění, na němž mají lidé zapálit svíčku za pravdu. Jde o reakci některých rumburských obyvatel na události kolem zavraždění pacientky v Lužické nemocnici.

Zahoří svíčky

Svíčky by měli lidé zapalovat na náměstí ve středu 24. září po setmění, čili zhruba po 19 hodině.

„Chtěl bych zapálit svíčku za paní, která zemřela v rumburské nemocnici," říká organizátor akce Roman Fišer. Ten má na svědomí také několik satirických videí komentujících situaci v Rumburku.

Akce by se neměla konat jako přímá podpora lékaře Petra Vondráčka, který se dostal kvůli zavraždění pacientky do ostrého sporu s ředitelem nemocnice Darkem Švábem.

„Oba dva kandidují, ale my do toho nechceme tahat politiku. Takže to nebude akce vyloženě na podporu pana doktora. Momentálně pracujeme 
s názvem Rumburk rozsvítí svíčku za pravdu," dodává  Roman Fišer s tím, že jasno by mělo být během pátku.

Problémem může být místo pořádání akce. Lužické náměstí má totiž až do voleb podle informací Děčínského deníku zabrané právě Darek Šváb. Ale i to by se mělo pořadatelům vyřešit. Chtějí totiž oslovit některého z místních farářů. Pokud by se totiž akce konala jako  náboženské shromáždění, tak ji není nutné předem ohlašovat a ani ji není možné kvůli dřívějšímu záboru někým jiným rozpustit.

Trestní oznámení

V Rumburku se v posledních dnech mluví především 
o trestním oznámení, kterému lékař Petr Vondráček čelí.

„Nechci hodnotit trestně právní aspekty mého konání, po právní stránce je to určitě na vysoké úrovni, právní argumentace je dokladovaná oporou v zákoně. Z medicínského hlediska je to ale blábol," hodnotí trestní oznámení lékař Petr Vondráček. Na jeho stranu se staví nejen kolegové lékaři z lékařské komory, ale i vyšetřovatelé 
a státní zástupce.

V oznámení sepsaném renomovanou advokátní kanceláří Tomáše Sokola jej nicméně nemocnice viní z nadržování a neoznámení trestného činu. Podle Sokola nemohla být kvůli pozdnímu oznámení provedena pitva.

„Pitva by byla provedena za několik hodin. Hodnoty kalia jsou přitom již po jednotkách hodin vysoké. Pitva tedy ani neměla cenu a její důkazní hodnota je nulová," tvrdí Vondráček.

Psali jsme: Rumburská nemocnice podá trestní oznámení na lékaře Vondráčka…ZDE…

Dalšího lékaře, který se měl o události dozvědět jen několik hodin po smrti pacientky, nemocnice potrestá pouze 
v rámci nemocnice. Primář Richard Bína se měl dozvědět o mimořádné události druhý den ráno. Trestní oznámení ale podalo až vedení společnosti v pondělí.

Kauza úmrtí pacientky v nemocnici
Sedmdesátiletá pacientka v rumburské nemocnici zemřela v noci z 5. na 6. června. Vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala zdravotní sestra. Padesátileté bývalé sestře za to hrozí až 18 let vězení. 
Z nemocnice, kde pracovala, byla propuštěna, nyní je ve vazbě. Vyšetřovatelé prověřují také další podezřelá úmrtí, podle potvrzených informací se má jednat o deset případů. V případě draslíku je ale prokázání zabití touto chemickou látkou po delší době prakticky nemožné. Draslík se totiž po úmrtí začne uvolňovat z buněk a v těle zemřelého se hromadí. Takže by v případě pozdních odběrů měl pacient vždy velmi vysokou hladinu draslíku. Podezřelé úmrtí rozhořelo vášně také uvnitř nemocnice. Lékař Petr Vondráček, který vše odhalil, se pře s ředitelem nemocnice Darkem Švábem o to, kdy a jak byla celá událost nahlášena. Spor mají také ohledně úmrtního listu.