Petr Šmíd se ve čtvrtek zúčastnil slavnostního zahájení mistrovství Evropy ve veslování v Račicích na Litoměřicku. Po jeho skončení se vydal na stokilometrovou cestu do Varnsdorfu, kde žije. Tam ale nedorazil. Krátce před půl jedenáctou večer se mezi Huntířovem a Markvarticemi srazil s protijedoucím nákladním autem a dodávkou.

„Muž utrpěl při nehodě velmi vážná zranění, se kterými byl převezen na traumacentrum v ústecké nemocnici,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Zda byl zraněným opravdu Petr Šmíd ale nemohl potvrdit.

Šmída museli ze zdemolovaného auta vyprostit hasiči. Po celou dobu zásahu byla silnice uzavřená. Podle informací Deníku utrpěl při nehodě velmi vážná zranění v oblasti hlavy a krku. Po převozu do nemocnice měl být v bezvědomí, ze kterého se měl začít částečně probouzet až v sobotu. Tedy dva dny po nehodě. „V neděli večer se měl podrobit náročné operaci. Dříve jej nebylo možné operovat, bylo nutné jej nejprve stabilizovat,“ řekl Deníku dobře informovaný zdroj, který si přál zůstat vzhledem k citlivosti v anonymitě.

Petru Šmídovi vyslovují podporu lidé na sociálních sítích. „Petře také na Vysočině na Tebe myslíme a držíme všechny palce,“ napsal na facebookový profil Petra Šmída Bohumil Trávník.

A s podporou se přidávají i další. „ Zrovna jsme se to dozvěděli! Petře drž se! To zvládneš! Jsi bojovník, a bojovníci se nikdy nevzdají,“ napsal uživatel vystupující pod jménem Samuel Šárka Husákovi.

Petr Šmíd se stal náměstkem ústeckého hejtmana po loňských krajských volbách, kdy uzavřela Strana práv občanů kandidující spolu s SPD koaliční smlouvu s komunisty a sociálními demokraty.

Na ústeckém hejtmanství má na starosti především školství, se kterým má jako dlouholetý ředitel školy ve Varnsdorfu bohaté zkušenosti. Zároveň je místopředsedou Strany práv občanů, v jejímž čele v Ústeckém kraji stojí. V minulosti byl městským zastupitelem ve Varnsdorfu za sociální demokracii.