Místní vinařství totiž pořádá o druhém zářijovém víkendu ve svých barokních zahradách burčákovou slavnost „Federweisserfest".

Na návštěvníky tu čekají místní kulinářské speciality, což jsou například klasický podzimní cibulový koláč či klobásky s medvědím česnekem, které se budou prodávat venku v malých altáncích barokní zahrady.

Za dvě deci burčáku návštěvníci zaplatí 3 eura; cibulový koláč stojí 4 eura. Litrová láhev burčáku přijde na 13,50 eur. A protože koláč chutná nejlépe s burčákem, je tu pro návštěvníky speciální nabídka: 2 kousky koláče a litr burčáku, to vše dohromady za 20 eur.

K hodování a pití vám bude hrát na zámeckých schodech živá hudba. A v sobotu večer se na zámecké terase uskuteční koncert vokálního souboru „Klangbezirk".

A pozor na celou slavnost i na všechny koncerty konané od 11 do 20 hodin je vstup zdarma, eura tedy mohou zůstat ve vaší peněžence. Vstupné zaplatíte pouze na večerní koncert.

Ochutnat saský burčák a další dvě vína z vinařství Wackerbarth můžete rovněž při prohlídkách vinařství s výkladem, tady ovšem zaplatíte jedenáct euro za osobu.

Čeští návštěvníci mohou používat v případě zájmu při těchto prohlídkách český audioguide. Kdo chce, může poslouchat v ruštině nebo angličtině.

Burčáková slavnost se koná na zámku Wackerbarth každoročně u příležitosti začátku vinobraní. To potom trvá zpravidla po celé září.

Během vinobraní se burčák podává v restauraci vinařství. Ale návštěvníci Wackerbarthu si jej mohou rovněž zakoupit v láhvích ve specializované vinařské prodejně v areálu zámku.

A na závěr ještě jeden víkendový tip: V neděli 9. září probíhá Den evropského kulturního dědictví. Také v Sasku budou v tento den přístupné památky, které bývají v jiné dny pro veřejnost uzavřeny.(red)