"Probíhají úkony trestního řízení. Více informací nyní poskytovat nebudeme," uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová. Zda policisté někoho zadrželi tak zatím není jasné.

"Můžeme potvrdit, že v budově městského úřadu probíhají úkony orgánů činných v trestním řízení. Více se k tomu nyní nebudeme vyjadřovat," řekl mluvčí varnsdorfské radnice Tomáš Secký.

Podle informací Deníku ale policie nezasahuje jen na radnici. Měla dorazit také ke starostovi Stanislavu Horáčkovi (ANO) domů. Zajímat by se také měla o dům Milose Schuberta, majitele firmy Water Solar Technology, která Varnsdorfu radary dodala. Mimo hledáček zájmu detektivů nezůstal ani místostarosta Josef Hambálek (ANO). 

Kriminalisté se zajímají především o výpočetní techniku a dokumenty, které by mohly souviset se zadáním zakázky na pronájem radarů. Za ty varnsdorfská radnice zaplatila již desítky milionů korun. 

Radary ve Studánce u Varnsdorfu.
Za radary ve Varnsdorfu padly dvě pokuty v řádech statisíců korun

Policie ale není jediná, kdo se o zakázky na pronájem radarů zajímá. Dostaly se také do hledáčku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad zahájil s radnicí dvě správní řízení. Jedno se týká smlouvy na provoz radarů se společností Water Solar Technology (WST) uzavřené v roce 2017, druhé pak smlouvy z následujícího roku. Dohromady vyměřil ÚOHS Varnsdorfu pokutu 650 tisíc korun. 

„Rozhodnutí zatím není pravomocné. V zákonné lhůtě jsme využili možnosti podání rozkladu,“ uvedl mluvčí varnsdorfské radnice Tomáš Secký. Obě správní řízení se tak dostanou na stůl předsedovi antimonopolního úřadu Petru Rafajovi.

Statisícová pokuta

Většího provinění se město podle názoru ÚOHS dopustilo u první zakázky zadané v roce 2017, za tu udělil zatím nepravomocně pokutu 400 tisíc korun. „Obviněný porušil pravidlo pro zadávání veřejných zakázek, když předmětnou nadlimitní veřejnou zakázku zadal v důsledku nesprávně stanovené předpokládané hodnoty mimo zadávací řízení a nezadal ji v nadlimitním režimu,“ uvedl ÚOHS ve svém rozhodnutí, které má Deník k dispozici. Radnice tak podle úřadu mohla ovlivnit výběr dodavatele.

Město dalo do parametrů zakázky délku jejího trvání maximálně dva roky a maximální hodnotu milion korun. Pokud by tato částka byla vyčerpána dříve než za dva roky, měla být smlouva automaticky ukončena. To se také stalo hned po první faktuře, která za měření rychlosti dorazila. 

Radary ve Studánce u Varnsdorfu.
Spor o radary ve Varnsdorfu rozetne soud

WST totiž poslalo na radnici účet na více než 20 milionů korun. Město se ve správním řízení hájilo tím, že vycházelo ze zkušeností z jiných podobně velkých měst, kde tak vysoké počty přestupků jako ve Varnsdorfu neměli.

Město poté uzavřelo novou smlouvu, opět s WST. Ale ani ta nebyla podle Úřadu na ochranu hospodářské soutěže v pořádku. Radnice ji totiž zadala v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by prokázala splnění podmínek pro tento způsob tendru. Za to vyměřil úřad finanční postih 250 tisíc korun.