Ještě během požáru a krátce po něm na stezku spadlo několik přibližně stokilových kamenů, správa proto rozhodla kvůli bezpečnosti turistů o uzavření stezky. Prudkou stráň postupně prozkoumává skalní četa a vyhledává uvolněné kameny.

Kromě toho se do stráně pustili také lesáci. Pádem totiž nehrozí jen kameny, ale také stromy.

„Po požáru mohou mít poškozené kořeny a ztratit tak na stabilitě. Následně by při silnějším větru nebo deštích mohly takové stromy začít padat," vysvětluje mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Všechny takto poškozené stromy bude nutné vytěžit. Holoseče se ale návštěvníci národního parku bát nemusí.

„To by bylo z deště pod okap. Vzhledem k prudkosti svahu by se zvýšila jeho eroze a v brzké době bychom měli pravděpodobně další problémy s padajícími kameny," dodává Salov.

Doba uzavření stezky se podle jeho názoru nebude počítat na dny, ale spíše na týdny. Odhady zatím mluví přibližně o jednom měsíci.
Samotný Dolský Mlýn zůstává návštěvníkům přístupný po modře značené turistické trase mezi Vysokou Lípou a Růžovou i po cyklotrase mezi Jetřichovicemi a Kamenickou Strání.

„Apelujeme na všechny návštěvníky národního parku, aby skutečně dodržovali zákaz rozdělávání ohňů a kouření v lesích," říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Veškerá pravidla pro chování v národních parcích mají své opodstatnění a jejich vědomé ignorování může mít skutečně vážné následky. 
V konkrétním případě nás nejvíce mrzí, že pro lidskou přezíravost přišla zcela zbytečně o život mláďata druhu, který se teprve před nedávnem podařilo s vynaložením velkého úsilí do přírody navrátit."

Celá stráň je navíc poměrně vzácným biotopem velmi podobným tomu původnímu. V prudkém svahu totiž nebylo hospodaření v lese tak intenzivní, jako v jiných částech parku.

Požár vypukl v centru národního parku v neděli 30. května odpoledne.

O požáru ve skalách v národním parku se dozvěděli hasiči v neděli v podvečer. Postupně do lesů v národním parku dorazilo několik desítek hasičů ze sedmi jednotek dobrovolných a profesionálních hasičů.

Kouř z požáru řádícím ve skalnatém terénu nedaleko Dolského mlýna byl vidět kilometry daleko.

Právě kvůli velmi těžko přístupnému terénu si hasiči nevystačili s běžným hašením, a to přesto, že byla do akce nasazena i horolezecká četa. Hasit pomáhaly také dva policejní vrtulníky.

V průběhu nedělního večera se ale hasičům požár podařilo krátce po deváté hodině jen lokalizovat, v prudké stráni pořád zůstávala menší ohniska.

Kvůli tmě museli hasiči s hašením krátce po desáté hodině večer přestat. Úplně uhašený byl požár až v pondělí odpoledne.