Dlouhé roky trápí Děčín nedostatek míst ve školkách, ročně jich chybí téměř půl druhé stovky. Od příštího školního roku by ale mělo být v Děčíně o padesát míst více. Magistrát totiž chce v nejbližších měsících přestavět málo využívanou družinu na staroměstské základní škole na školku.

Původně děčínský magistrát zamýšlel přestavět na školku budovu na Litoměřické ulici, která již dříve sloužila jako školka.  Město od tohoto záměru nakonec ustoupilo.

„Hospodářská krize v současné době bohužel nepřeje velkorysým řešení, jako třeba postavit za desítky milionů nový objekt. Rozhodli jsme se proto využít stávajících prostor, které nejsou stoprocentně užívány a umožnily by po nutných stavebních úpravách zřídit novou mateřskou školu," vysvětluje náměstkyně primátora Hana Cermonová.

Místa ve školkách dlouhodobě chybí. V minulých letech jich chybělo ke dvěma stovkám, také loni se na poměrně velké množství dětí nedostalo.

„Při zápise dětí v květnu 2013 nebylo přijato 136 dětí většinou ve věku do tří let. 
V mateřské škole v Boleticích  ale zůstalo asi 25 volných míst," upřesnila Romana Silvarová z kanceláře primátora města.

O přestavbě družiny na školku mluvil magistrát již 
v loňském roce. Peníze se podařilo ale najít až letos. Nová školka vyjde na více než pět
a půl milionu korun a hotová by měla být ve druhé polovině letošního roku. V posledních třech letech magistrát investoval do školek kolem deseti milionů a zvýšil jejich kapacitu o přibližně osmdesát míst.

„V příštím roce bychom tak na území města mohli poskytovat předškolní výchovu 
a vzdělávání asi pro 1800 dětí 
a při navýšení o dalších 50 míst by to znamenalo, že neuspokojených zájemců by bylo kolem 2 procent," dodala Cermonová.

I díky nové školce by v nejbližších letech neměli rodičové nedostatek míst ve školkách pociťovat.

„Vzhledem k tomu, že předškolní vzdělávání není povinné, nelze určit přesnou dobu. Lze předpokládat, že v souvislosti s plánovaným navýšením kapacity bude v roce 2016 převis vyrovnán. Požadavky na umístění se totiž mění 
i v závislosti na změnách legislativy," říká Silvarová.

Nová školka potěší řadu rodičů, jejichž děti by do školky měly zamířit.

„To je určitě dobře, míst je fakt málo. Měla jsem velké problémy umístit dítě do školky," říká třeba Lenka 
z Děčína.

Po výrazném úbytku malých dětí byla totiž velká řada školek, ale i škol, uzavřena. Města následně nestihla včas zareagovat na zvýšenou porodnost především silných ročníků ze 70. let minulého století.

Například v děčínské městské části Bynov byly dříve tři školky, v současnosti je zde pouze jedna umístěná ve dvou budovách.

Nedostatek míst ve školkách má také negativní dopad na zaměstnanost. Řada maminek po rodičovské dovolené totiž nemůže nastoupit do práce, protože nezískaly pro své dítě volné místo ve školce.

Jejich cesta proto potom vede do evidence úřadu práce.