Varnsdorfští žádali o téměř pětimilionovou dotaci na rekonstrukci umělého trávníku ve fotbalovém areálu v Kotlině, kde hrají své zápasy také druholigoví fotbalisté. Vedení Varnsdorfu ale odmítá, že by za prosazení dotace u předsedy fotbalové asociace nějak lobbovalo.

„Já nevím, jestli pan Pelta něco ovlivnil, normálně jsme podali žádost. S panem Peltou jsme ohledně této dotace nejednali,“ říká starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček.

Město plánovalo dotaci podat již loni, to ale kvůli pravidlům dotačního programu nebylo možné. Ta umožňovala podat jednomu žadateli pouze jednu žádost o dotaci.

Loni totiž Varnsdorf podal žádost na rekonstrukci zimního stadionu.

Slezský FC Opava – FK Varnsdorf 4:2
FOTO: Varnsdorf padl, přesto slaví záchranu

Umělá tráva je podle Horáčka již za svou životností, již dvakrát jí byla udělena výjimka při certifikaci. Fotbalistům slouží dvanáct let a potřebuje vyměnit. Město proto požádalo o necelých pět milionů korun dotace, tedy šedesát procent všech nákladů na vybudování nového hřiště. Se svou žádostí uspělo.

Podle odstupující ministryně školství Kateřiny Valachové, pod kterou sport spadá, v příštích dnech odejdou z ministerstva pouze dotace určené mládeži. Stopla tak dotace pro sportovní organizace a svazy.

Zda bude mít toto rozhodnutí dopad také na varnsdorfskou žádost, zatím není jasné. V tomto případě totiž žadatelem nebyl ani sportovní oddíl, ani sportovní svaz.

Problematická má být dotace na umělou trávu v Teplicích. Podle aktuálně.cz byl teplický mládežnický klub Junior se žádostí úspěšný, ačkoli žádost nesplnila veškeré podmínky a měla být vyřazena.

„Žádost byla včas podána a podle nás byla v pořádku a nevíme, proč to někdo hodnotí tak, že nesplňovala kritéria," říká Jiří Hora z Junioru Teplice. Klub se o úspěšnosti žádosti dozvěděl v březnu, následně doplnil podklady požadované ministerstvem.

Seznam celkem jedenadvaceti žádostí o dotace, které měl z celkového počtu padesáti schválených podle policie ovlivnit předseda FAČR Miroslav Pelta, zveřejnil server Aktuálně.cz. Kromě seznamu popsal také systém, jakým k ovlivňování dotací na ministerstvu mělo docházet.

KDO JE PELTA A ODKUD PŘIŠEL?Miroslav Pelta pochází ze Studánky, která je součástí Varnsdorfu. S fotbalem začínal v nedaleké Krásné Lípě, později přešel do žákovského týmu už zmíněného Slovanu Varnsdorf. V patnácti pak, již jako student stavební průmyslovky v Liberci, přestoupil do tehdejšího Liazu Jablonec. Tomuto klubu zůstal věrný dodnes.Z funkcionáře se postupem času stal jeho majitelem.

Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil 5. května vazbu na přesedu Fotbalové asociace Miroslava Peltu kvůli údajnému zneužití dotací z MŠMT.
Fotbal má strach. Pelta sedí ve vazbě, Berbr je u moci