Hřbitovy se v tu dobu také stávají i rájem pro zloděje. Letos byl ale na hřbitovech klid.

Hřbitovy hlídali strážnici i policisté

V Děčíně zvýšila dozor v okolí hřbitovů městská policie již minulý týden ve středu. Řada lidí totiž využila k návštěvě hřbitova právě státní svátek a následující dny.

„Strážníci dohlíželi na dopravu tak, aby v okolí hřbitovů mohla projíždět auta i autobusy," uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. U jednoho ze dvou hlavních městských hřbitovů na Škrabkách v Děčíně je totiž točna městské autobusové dopravy.

Do ostrahy hřbitovů se kromě městské policie zapojila i republiková policie.

„Byl zesílený dohled na místech, kde se dá předpokládat větší kumulace vozidel. Zároveň jsme se zaměřili na kontroly technického stavu vozidel," uvedla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Během Dušiček, stejně jako o Velikonocích nebo Vánocích, vyráží na silnice větší množství svátečních řidičů. To je jedním z důvodů pro zvýšení počtu kontrol. V průběhu dušičkového víkendu k žádné vážné dopravního nehodě ale nedošlo.

Například v Děčíně se ale město věnuje bezpečnostnímu dozoru na hřbitovech v průběhu celého roku.

„Nad hřbitovy dohlíží pracovníci bezpečnostní agentury," uvedla mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

Podle republikové i městské policie proběhly letošní Dušičky v klidu.

„O žádných problémech nevím," dodává ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Přijdou zloději na hřbitovy později?

Může se ale stát, že například krádeže věnců nebo vybavení hrobů nahlásí majitelé až později, po další návštěvě hřbitova. Navíc zloději vědí o zvýšeném dohledu nad hřbitovy, takže jsou i opatrnější.

Památka zesnulých neboli Dušičky je vzpomínkou na zemřelé, kteří podle katolického pojetí nejsou ještě dokonale připraveni ke vstupu do nebe a jsou ve fázi „očišťování", které tato církev nazývá očistcem.

Slavit památku všech zemřelých věřících 2. listopadu nařídil poprvé opat Odilo z benediktinského kláštera ve francouzském Cluny v roce 998. Z benediktinských klášterů se později tento zvyk rozšířil po celé církvi.

V minulosti se v některých vsích na českém a moravském venkově peklo zvláštní pečivo zvané „dušičky", jímž se obdarovávali pocestní, žebráci u kostela a chudí lidé. Na Dušičky má také kněz povoleno stejně jako při pohřbech a zádušních mších nosit černé roucho, ve kterém prochází hřbitov a kropí svěcenou vodou hroby.

V anglosaských zemích je oslava památky zesnulých spojena s veselicí s názvem Halloween.