Konec gamblerů na Děčínsku. Herních automatů se kvůli novele zákona o hazardních hrách už musely zbavit desítky hospod a barů. Nově je totiž smí provozovat pouze kasina, která získala potřebná povolení. Z podniků už výherních automatů, rulet či loterijních her zmizela oproti stejnému období loňského roku polovina.

Kde mohou a nesmějí být výherní automaty, upravuje zákon o hazardních hrách. V barech mohou zůstat nejpozději do března. Některým z nich totiž dobíhají povolení, jimiž se provozovatelé „předzásobili“.

Na to, zda se v některém z podniků zákon neobchází, dohlédne policie ve spolupráci s celníky. S tím, že se někdo pokusí nařízení porušit, totiž počítají. „Jakákoli regulace vždy povede k tomu, že se jí bude určitá skupina snažit nějakým způsobem vyhnout,“ uvedl zástupce ředitele děčínských strážníků Tomáš Pavlík.

„Jeden podnět jsme právě předávali celní správě k prošetření,“ podotkl Pavlík. Kde se kontrola chystá, ale záměrně neprozradil.

Hrací automaty a jiné hazardní hry mají na Děčínsku nadále zůstávat pouze v kasinech. I ta ale musí splňovat určité podmínky. Kromě zavedení kamerového systému a evidence návštěvníků, což platí už od začátku loňského roku, musí provozovatelé mít základní povolení ministerstvem financí. Za to mají povinnost zaplatit kauci ve výši 50 milionů.

Ilustrační snímek
Herny končí, hazardu mohou lidé holdovat jen v kasinech

To ale není vše. Dále pak platí za povolení k umístění herního prostoru 10 milionů korun za každé kasino, nejméně však 20 milionů. To znamená, že provozovatele jednoho kasina vyjde jeho další byznys na nejméně 70 milionů korun.

„Konkrétní výši nákladů neumíme vyčíslit. Přesto však lze konstatovat, že o povolení žádaly velmi silné firmy a pro některé nebude problém dodržet povinnosti stanovené novým zákonem,“ poznamenala mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Na Děčínsku se dnes podle údajů ministerstva financí nachází přes 400 automatů včetně loterijních systémů, sázkových her či elektronických rulet, což je o polovinu méně než loni. Lidé se s nimi setkají v osmi obcích Děčínska. Nejvíce, přes 200, jich hráči najdou v Děčíně, další stovka je ve Varnsdorfu, o další polovinu méně pak v Rumburku. V jednotkách se pohybuje počet automatů ve Šluknově, Huntířově, Krásné Lípě nebo Dolní Poustevně.

V Děčíně připadá na 1000 lidí zhruba pět výherních automatů. Oproti tomu v Huntířově je jejich počet mnohem vyšší, na více než 800 lidí tu připadá 14 výherních automatů. Nejméně je to ve Velkém Šenově, kde je jediný přístroj.

Dopravní nehoda v Martiněvsi.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled