V první polovině tohoto týdne bude sužovat Děčínsko velmi silný vítr, v nárazech by měl dosáhnout až 90 kilometrů za hodinu. Už 
v pondělí museli hasiči likvidovat první škody způsobené silným větrem. Kvůli pádu stromu byla omezena také železniční doprava.

První silné poryvy větru dorazily na Děčínsko během noci z neděle na pondělí. Již po půl sedmé ráno museli likvidovat dobrovolní hasiči 
z Verneřic strom, který spadl na dráty elektrického vedení. Další výjezdy pak přibyly 
v průběhu dne. Zasahovat museli hasiči dokonce i na okresním policejním ředitelství v Děčíně.

„Jednotka hasičů vyjela do Kaštanové ulice v Děčíně, kde vítr sroloval plech na střeše budovy policie. Hasiči odtrženou měděnou krytinu 5 x 5 m rozřezali a odstranili ze střechy budovy," uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Problémy s utrženým plechem byly také v Riegrově ulici v Děčíně; v Sukově ulici ve Šluknově pak strom strhl elektrické dráty a poškodil auto. V Dolním Podluží vítr shodil strom na dráty elektrického vedení v pondělí navečer. Problémy nadělal silný vítr také na železnici, kvůli spadlému stromu několik hodin nejezdily vlaky mezi Jedlovou a Svorem na Českolipsku. Rychlíky mezi Kolínem a Šluknovem proto musely jezdit odklonem přes Benešov nad Ploučnicí.

„V úseku vedoucím lesem najel osobní vlak do spadlého stromu. Podle dostupných informací ale nebyl nikdo zraněn," uvedla v pondělí po 16. hodině mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. K nehodě došlo kolem 15. hodiny.

Silný vítr si pohrál i se značkami nebo popelnicemi.

„Když jsem jel odpoledne 
z práce domů, tak u nás na sídlišti bylo povalených několik popelnic," říká jeden z obyvatel děčínského sídliště v Březinách. Na Starém Městě pak noční vítr silně poškodil strom stojící uprostřed sídliště, olámal z něj více než desítku silnějších větví.

Vítr páchal škody nejen na Děčínsku, ale také v okolních regionech v Ústeckém i Libereckém kraji. Například ve Sloupu na Českolipsku strhl plechovou střechu domova důchodců, který sídlí v barokním zámku. Uprostřed noci tak bylo nutné evakuovat přibližně dvacítku lidí.

Pondělním odpolednem ale nebezpečí silného větru nejen na Děčínsku nekončí. Podle výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, je potřeba počítat s problémy kvůli silnému větru nejméně do středy.

„V noci na úterý bude zesilovat jihozápadní vítr, který se bude měnit na velmi silný západní s průměrnou rychlostí 8 až 13 m/s, nárazy větru přechodně dosáhnou místy kolem 25 m/s (90 km/h), na horách kolem 35 m/s (125 km/h). Na Moravě bude foukat většinou čerstvý vítr 4 až 9 m/s s nárazy 15 až 20 m/s. Velmi silný vítr bude v Čechách slábnout během středy dopoledne," píší meteorologové ve své výstraze z pondělního dopoledne. Výstraha je platná právě do středy, kdy by se měl vítr již zklidnit. Kromě silného větru počítají meteorologové také 
s výraznějšími srážkami. Lidé by se proto měli v takovém případě vyhnout pohybu v lese nebo v parcích. Kvůli podmáčenému terénu je pak totiž výrazně větší nebezpečí vyvrácení stromů.

Lidé by kvůli silnému větru také měli zajistit okna a dveře, uklidit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky či stavební jeřáby. Neměli by se zdržovat v okolí stromů i starších budov, 
u nichž hrozí stržení tašek nebo plechů. Motoristé by měli jezdit maximálně opatrně 
a pomalu, protože větrné poryvy mohou učinit auto neovladatelné. Obyvatelé a návštěvníci hor by měli omezit vycházení a vůbec se nevydávat na hřebeny. ČHMÚ upozornil i na možnost pádu drátů vysokého napětí.

Kvůli poryvům silného větru nemají hasiči letos poprvé napilno. Již na začátku ledna zaměstnaly silné nárazy větru záchranáře prakticky v celém okrese. Například ve Velkém Šenově odstraňovali hasiči uvolněné plechy ze střechy. V Dolní Poustevně spadl strom na chatu. V Labské Stráni čistili hasiči hráz rybníka.

V lednu se k větru navíc přidaly i silné srážky doprovázené prudkým táním sněhu. Na Kamenici ve Hřensku tak byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity.

V Jílovém pak voda tekoucí z kopců nad městem zaplavila kvůli ucpané kanalizaci hlavní tah z Děčína na Teplice. Větší škody ale voda nenapáchala.

Naopak velké škody napáchal vítr na Šluknovsku před pěti lety. Tisíce stromů zničila během pár minut větrná smršť, která se v květnu 2010 přehnala přes Lužické hory. Za ní zůstal na pruhu pět kilometrů dlouhém a místy až půl kilometru širokém jen obraz zkázy. Z poničených zhruba sto padesáti hektarů lesního porostu zůstaly na dvou třetinách jen holé pláně.

Pás zničeného lesa se táhl od nádraží Jedlová pod stejnojmennou horou přes Jelení skálu, Bouřný a Suchý vrch směrem na Jablonné v Podještědí. V pruhu byly vyvrácené, zlomené nebo úplně zničené smrky, borovice, modříny, ale i až sto sedmdesát let staré buky.

Škody tehdy vyšplhaly do desítek milionů, již prvotní odhady tenkrát mluvily o tom, že vítr poškodil přibližně 40 tisíc kubíků dřeva.