"Nejsilnější vítr, s extrémním stupněm nebezpečí, předpovídáme v poledních a odpoledních hodinách, kdy bude západní, postupně severozápadní vítr dosahovat rychlostí 11 až 16 m/s s nárazy 25 až 30 m/s, ojediněle až 35 m/s, tedy až 125 kilometrů za hodinu," píše ve své výstraze Český hydrometeorologický ústav. Zeslábnout by měl vítr až během nedělního večera.

Lidé by se tak měli připravit na výpadky elektřiny, případně i na problémy v dopravě. Především v lesních úsecích silnic a železnic, kterých je na Děčínsku a Šluknovsku poměrně hodně.

 Vítr značně poškodil mohutný strom na Sněžníku. Na místo vyjeli místní hasiči a strážníci.
FOTO: Silný vítr už začal řádit. Jako první padnul silný strom na Sněžníku

"Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. To platí i pro prázdné nebo poloprázdné nákladní auto a kamion," varují meteorologové a doporučují neparkovat pod stromy. Lidem také doporučují, aby nenechávali žádné věci venku a zajistili si dveře a okna.

Na možné výpadky proudu upozornila také společnost ČEZ Distribuce. "Společnost ČEZ Distribuce pro své zaměstnance a dodavatele vyhlásila pohotovost a v případě nastalých poruch dojde okamžitě k navýšení pracovníků v terénu, na dispečinku a call centru k zamezení delšího bezproudí," potvrdila mluvčí společnosti Soňa Hollingerová.

V případě výpadků volejte na bezplatnou kontaktní linku 800 850 860. "Nahlášené poruchy budeme odstraňovat v nejkratším možném čase," ubezpečila Hollingerová.

Připraveni jsou také hasiči. "Krajské informační středisko i pracoviště příjmu tísňového volání bude obsazeno v plném početním stavu. Budeme připraveni odbavovat velký nápor volajících a řešit vzniklé mimořádné události," ubezpečila mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková.

Autobusy MHD budou mít od 10. prosince nová čísla.
Autobusové linky v Děčíně změní čísla

Co dělat při silném větru:- Před příchodem větru preventivně zajistěte okna, dveře, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty (např. květináče, zahradní nábytek), které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí. Dávejte si pozor zejména na volně ležící plechy, skleněné výplně nebo jiné pevné a ostré předměty, z nichž se za silného větru stávají smrtící zbraně.  
- Bezpečný úkryt před silným větrem poskytují budovy s nenarušenou statikou. Omezte pohyb venku a jízdy autem, neschovávejte se pod stromy nebo v okolí vyšších a starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), rozhodně nechoďte do lesa a nevydávejte se na horské túry.
- Neparkujte auta pod stromy či v blízkosti něčeho, co hrozí zřícením, dávejte si pozor na vysoké sloupy.
- Pokud za silného větru řídíte auto, jeďte maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici. Předem si zjistěte, zda trasa vaší jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná, abyste neuvízli.
- Spadlých drátů elektrického napětí se nedotýkejte a vůbec se k nim nepřibližujte.
- Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředních.  
- Pomáhejte blízkým i nemohoucím, starým i dětem.
- NEPODCEŇUJTE předpovídanou situaci a NEPŘECEŇUJTE vlastní síly, schopnosti a možnosti.
- NEROZŠIŘUJTE poplašné a neověřené zprávy.