Netradiční způsob, jak upozornit na problémy varnsdorfského muzea, si vybrali jeho příznivci. Od jara příštího roku bude ve městě k vidění venkovní výstava, na které si lidé budou moci prohlédnout některé 
z exponátů muzea. Které to budou, vyberou lidé při hlasování na internetu.

„Výstavou chceme upozornit na žalostný stav muzea. Na šesti venkovních panelech bude celkem jedenáct motivů ze sbírek varnsdorfského muzea, které mají nějaký vztah 
k regionu. Jaké to budou, mohou lidé vybírat až do poloviny ledna," vysvětluje Filip Mágr z klubu přátel muzea 
s tím, že na dvanáctém panelu bude úvodní motiv výstavy.

Výstava vyjde asi na padesát tisíc korun, přibližně 43 tisíc se muzeu podařilo získat od Komunitní nadace z Ústí nad Labem.

V ulicích města by se pak panely měly poprvé objevit během jara.

„Panely s motivy výstavy budou přenosné, takže bychom je rádi využili třeba při městských slavnostech, případně při jiných akcích, na které chodí velké množství lidí. Uvidí tak, co vlastně v muzeu je," dodává Mágr.

Muzeum ve Varnsdorfu již mnoho let nepřivítalo žádného návštěvníka. A v nejbližší době se to nejspíše ani nezmění. Budova, ve které sídlí, je totiž ve velmi špatném stavu. Částečně bylo uzavřené před deseti lety, zcela nepřístupné je od roku 2007. Od té doby čeká na desítky milionů korun, které jsou nutné na opravu. Podle  střízlivých odhadů by mělo jít o padesát milionů.

Město, kterému budova patří, již investovalo stovky tisíc do přípravy rekonstrukce. Potřebné miliony ale nemá. Chce proto najít vhodnou dotaci, ze které by rekonstrukci financovalo. Starosta Varnsdorfu je opravě muzea nakloněn.

„Muzeum beru jako nezbytnou součást města. To, že nefunguje, považuji za problém. Budeme ale chtít vědět, jak muzeum chce přilákat návštěvníky, jak bude fungovat, co vše nabídne," tvrdí Martin Louka.

Podle jeho názoru je nutné, aby o muzeu věděli lidé nejen přímo z Varnsdorfu, ale 
i z okolí. A aby umělo přilákat i turisty.

„Není možné, aby to zůstalo jen u skleněných vitrín, na které se budou lidé dívat. Moderní muzea jsou dneska úplně jinde, hodně se zaměřují 
i na multimédia," dodává varnsdorfský starosta.