PROCENTO BEZ PRÁCE

Na Děčínsku a Šluknovsku jsou nyní vesnice a města, která mají nezaměstnanost připomínající tu pražskou nebo středočeskou. Například ve Starém Šachově nebo v Srbské Kamenici je bez práce méně než jedno procento lidí. V evidenci úřadu práce tak z drtivé většiny zůstávají lidé, kteří jsou nezaměstnatelní. Ať kvůli své nechuti pracovat, nebo kvůli zdravotním omezením, která jim ztěžují hledání práce.

Řada dalších obcí má pak kolem tří až pěti procent nezaměstnaných. Jednou z takových vesnic je i Horní Podluží na Šluknovsku, kde bylo v květnu bez práce 21 lidí. Tedy necelá čtyři procenta obyvatel obce mezi 15 a 64 lety.

Zpomalovací radar, ilustrační foto.
Na rychlost bude v Děčíně dohlížet pět nových radarů

Mezi malými obcemi, i těmi sousedními, jsou přitom poměrně velké rozdíly. Horní Podluží nebo Jiřetín pod Jedlovou mají nezaměstnanost o několik procentních bodů vyšší.


Na menších vesnicích jsou také mnohem větší výkyvy vzhledem k absolutnímu počtu nezaměstnaných. Stačí, aby některá místní firma propouštěla, nebo naopak nabírala a ve statistice se to může projevit i meziměsíčním rozdílem několika procentních bodů.

VELKÉ TOVÁRNY, BLÍZKÉ NĚMECKO

Během posledních let zmizely z evidence úřadu práce tisíce lidí. „Důvody budou nejspíše dva. Jednak je to Benteler v Rumburku a jednak je to blízkost Německa," myslí si starosta Krásné Lípy Jan Kolář. Přestože Krásná Lípa patří s více než sedmi procenty nezaměstnaných k těm více postiženým obcím, i zde mají problém najít zaměstnance.

To potvrzuje také starostka Mikulášovic Miluše Trojanová. „Odešli nám dva zaměstnanci z úřadu. Jeden zamířil za prací do Německa, druhý si ji našel jinde v Čechách. Sehnat náhradu je poměrně složité," říká Miluše Trojanová.

Rákosníčkovo hřiště, ilustrační foto.
Rákosníčkovo hřiště vyroste na přání lidí u Bažantnice

Mikulášovice uzavřely s úřadem práce smlouvu pro třicet lidí, kteří by jako nezaměstnaní měli odpracovat určitý počet hodin. Na radnici jich dorazilo ale pouze pět, přestože se tato povinnost vztahuje na 46 z celkových 76 nezaměstnaných v Mikulášovicích.

TABULKY SOUKROMNÍKŮM NEKONKURUJÍ

Obecní úřady nebo příspěvkové organizace mají výrazně větší problém se sháněním zaměstnanců, což se ještě výrazněji projevuje s klesající nezaměstnaností. Oproti soukromým firmám nebo živnostníkům se totiž musí řídit platovými tabulkami.

To se dnes týká již nejen odborníků, které měla veřejná sféra téměř vždy problém odpovídajícím způsobem zaplatit, ale i profesí nevyžadujících tak vysokou kvalifikaci.
Některé supermarkety totiž například nabízejí prodavačkám a pokladním nástupní plat výrazně převyšující dvacet tisíc korun. Tomu nejsou obce a příspěvkovky schopné konkurovat. Běžně se totiž jimi nabízené platy pro zaměstnance s nižší kvalifikací pohybují i o deset tisíc níže.

NEJVÍCE LIDÍ BEZ PRÁCE UBYLO NA DĚČÍNSKU

Na Děčínsku ubylo v porovnání dubna a května nejvíce nezaměstnaných v rámci celého Ústeckého kraje. Nezaměstnaných je více než 5 800 lidí, což činí 6,5 procenta. Na jedno volné pracovní místo tu připadají čtyři lidé.

Ústecký kraj se ale stále drží na první příčce nejvyšší nezaměstnanosti v republice. Nezaměstnaných je tu 6,6 procenta oproti republikovému průměru 4,1 procenta. Většinu nezaměstnaných tvoří lidé s nízkým vzděláním nebo bez vzdělání.

Nikolas Bady u Okresního soudu v Ústí nad Labem.
Násilník Bady, který utekl z boletického ústavu, bude tři roky ve vězení