Ani týden po odvolání Pavla Bendy z čela Správy Národního parku České Švýcarsko stále není jasné, jaké přesné důvody k tomu ministryni Annu Hubáčkovou vedly. Resort není schopen ani na opakované dotazy tyto důvody konkrétně popsat, stejně jako nevysvětlil nízké požadavky na budoucího šéfa správy národního parku.

Podle vyjádření MŽP si ministryně Anna Hubáčková vyhodnotila, že setrvání Pavla Bendy nebude ku prospěchu rozvoje národního parku. V čele správy stál 14 let. „Skutečně není v zájmu orgánu státní správy ani odvolaného pana ředitele bavit se na veřejnosti o jeho partikulárních pochybeních, nota bene, když se projevovala v dlouhodobém horizontu,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Beáta Berníková na dotaz Deníku, aby ministerstvo vysvětlilo důvody odvolání Bendy.

V úvodní zprávě se totiž omezilo pouze na konstatování, že nezvládl krizový management během letního požáru v národním parku. 

Alexandr Vanžura
Ministerstvo je hluchým porotcem v pěvecké soutěži

Dalším důvodem měla být nekvalitní komunikace s okolními obcemi, na kterou si dlouhodobě stěžovali některé z nich, především Krásná Lípa. „Důsledky špatné komunikace nejen směrem k samosprávám, ale také k ministerstvu, se viditelně projevily toto léto, v době požáru v Národním parku České Švýcarsko. Situace byla natolik vyhrocená, že paní ministryně musela opakovaně dojíždět do Hřenska na krizový štáb a zabezpečovat úkoly, které mělo řešit vedení správy národního parku,“ doplnila mluvčí MŽP.

Ne všichni starostové z regionu Českého Švýcarska ale viděli komunikaci jako zásadní problém. „Já jsem s tou komunikací až zas takový problém neměl,“ řekl například na srpnové popožárové tiskové konferenci starosta Doubice Jan Drozd. Na stejném místě starosta Hřenska Zdeněk Pánek uvedl, že si se správou národního parku prakticky denně volají.

Pavel Benda.
Ministryně Hubáčková odvolala ke konci září ředitele parku České Švýcarsko

Krátce po odvolání Pavla Bendy ministerstvo vyhlásilo výběrové řízení na obsazení jeho místa. Podmínky pro uchazeče ale spíše připomínají konkurz na řadového referenta než na ředitele jednoho ze čtyř národních parků, tedy na jedno z nejprestižnějších míst v ochraně přírody v Česku. 

Uchazeč například nemusí umět žádný cizí jazyk. Správa Českého Švýcarska je přitom v každodenním kontaktu se svými kolegy ze saského národního parku. Stejně tak ministerstvo nepožaduje žádnou praxi ve vedení nebo odborné vzdělání. Stačí jakýkoliv magisterský titul a zkušenosti v oblasti životního prostředí. 

Nový ředitel by měl nastoupit již 1. listopadu, tedy pouhých 12 dní po uzávěrce příjmu přihlášek. Proč jsou podmínky výběrového řízení tak měkké, nebylo ministerstvo prostřednictvím své mluvčí ani na opakované dotazy Deníku schopno vysvětlit. Rychlý nástup zdůvodňuje zajištěním kontinuity ve fungování správy národního parku.